Wendelin-näyttely osana Satuviikon ohjelmaa Pertunmaan kunnantalolla

Ke 13.10.2021 10:10

Kategoria: Sivistys

Suomalaisen kuvitustaiteen grand old lady Martta Wendelin (1893–1986) tunnetaan etenkin Kotilieden ja nuorten kirjojen kansikuvituksistaan sekä sadoista joulukorteistaan. Tunnelmalliset äiti ja lapsi -aiheet, seesteiset kodin kuvaukset ja suomalaisen luonnon idylliset tunnelmat eri vuodenaikojen vaihteluissa ovat kaikille suomalaisille tulleet tutuiksi.

Harva tietää, että Wendelin teki myös pitkän uran taidemaalarina. Vuosina 1910–16 Wendelinin opettajana Helsingin yliopiston piirustussalissa oli kultakauden mestari Eero Järnefelt. Aloittaessaan kuvittajan uraansa WSOY:llä Porvoossa 1919-25 Martta Wendelinin esimiehenä oli toinen kuuluisa taidemaalari, Akseli Gallen-Kallela. Suomen Kultakauden taiteen antamat vaikutteet muuttuivat Wendelinin taiteessa omintakeiseksi kuvastoksi, joka kodikkuudellaan ja idyllillään vetoaa tänäkin päivänä. Kuvitustuotanto oli laaja aina koulukirjoista, lastenlehdistä, nuortenkirjoista sekä romaanien kansista joulumerkkeihin ja -postikortteihin.

Näitä upeita kuvituksia voit ihailla Pertunmaan kunnantalolla 12.10.-12.11.2021 välisenä aikana kunnantalon aukioloaikoina ma-pe klo 9-15.

Osana näyttelyä ja Satuviikkoa järjestetään tiistaina19.10. klo 18 Wendelinin elämää ja tuotantoa esittelevä luento Pertunmaan yhtenäiskoulun ruokasalissa. Tutustu koko Satuviikon ohjelmaan osoitteessa pertunmaa.fi/satuviikko

Wendelin