Virtaa kirkonkylän vesistöihin

Pe 23.10.2020 10:07

Kategoria:

Yhtenäiskoulun ruokasali täyttyi kirkonkylän vesistöistä kiinnostuneista 14.10.20 ja osanottajia oli 40. Ikkunoista välkehti Pienivesi ja sen lisäksi tilaisuuden kohteina olivat Pankajoki ja Pankalampi. Jossain puheenvuoroissa mainittiin myös Peruvesi. Pertunmaan kunta, Pertunmaa valtuuskunta ja Pertun osakaskunta yhdessä asukkaiden kanssa on päättänyt lyödä ”hynttyyt yhteen” vesistöjen kunnostamiseen ja hoitamiseen.

Tilaisuuden ajankohta oli erityisen tärkeää siksi, koska ympäristöministeriö on käynnistänyt vesistöjen tehostamisohjelman. Ohjelman rahoitushaku päättyy 31.11.20. Vesistöjen kunnostamiseen ja hoitamiseen on mahdollisuus saada ELY:n kautta rahoitusta maksimissaan 50 %. Toteuttamista varten tarvitaan muita rahoituskanavia. Onneksi talkootyötunnit ovat osiltaan mahdollisia kattamaan omarahoitusosuutta. Harmiksi on toisaalta todettava, että Pertunmaan kunnan kukkaro on tyhjä.

Käsillä oleva ”vesikakku” ja hankehakemuksen laatiminen ei ole pikkujuttu. Tavoitteena on useamman vuoden suunnitelman laatiminen vesistöjen kunnostamiseen, virkistysmahdollisuuksien lisäämiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Tavoitteena on hankkeen kautta löytää toimintatavat, jotka hankkeen päätyttyä jatkuvat.

Kokonaissuunnitelman lisäksi tavoitteena on toteuttaa konkreettisia, pienempiä askeleita. Yhteisessä tilaisuudessa nousivat seuraavat aiheet: 1. Pankajoen niitto ja sitä kautta melonnan mahdollistaminen. Samassa yhteydessä nousi myös luontopolun rakentaminen joen rantaa pitkin. 2. Pieniveden veneväylän ruoppaaminen ja rantapenkereen muokkaus sekä mahdollisen virkistyskäytön lisääminen rannoilla ja saarissa, 3. Pankalammen ruoppaus ja kaislojen niitto ja 4. torialueen rantojen siistiminen.

Hankesuunnitelman vastaava on Pertunmaa valtuuskunnan puheenjohtaja Silja Latvanen. Taustatukena ovat Pertun osakaskunnan puheenjohtaja Jari Liukkonen ja varapuheenjohtaja Kari Hokkanen sekä kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen. Lisäksi tukea saadaan ELY:n asiantuntijoilta ja Pertunmaan asukasaktiiveilta. Onko sinulla joitain mielessä kirkonkylän vesistöistä?

Saa ottaa yhteyttä:
Pertunmaa valtuuskunta
silja.latvanen@gmail.com 040 757 0231

Pertun osakaskunta
jari.liukkonen@pertunmaa.fi 040 529 7606 ja kartsa.honkanen@gmail.com 0500 753 127

Pertunmaan kunta
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi 040 821 4590

Virtaa kirkonkylän vesistöihin