Vinkkejä yrittäjille koronaviruksen supistaessa toimintaa

Ke 18.03.2020 17:00

Kategoria:

Mieti esimerkiksi seuraavia keinoja:

1. Tunnista oman yrityksesi kulurakenne. Selvitä mitä kuluja yrityksessäsi on supistettavissa. Käytä omaa tilitoimistoasi tarvittaessa apuna.

Käy läpi nykyisten laskujesi tilanne. Kuinka paljon laskuja erääntyy tulevien viikkojen aikana? Voitko siirtää esimerkiksi kerralla maksettavia maksuja maksettavaksi erissä?
Käy läpi ennakkotilauksesi. Mikäli näihin on syytä puuttua, voitko perua tai viivästyttää näitä?

2. Ole yhteydessä oman pankkisi yhteyshenkilöön. Neuvottele tarvittaessa lyhennysvapaasta ja varmista näin yrityksesi käyttöpääoman riittävyys lähikuukausien aikana. Kysy pankiltasi myös Finnveran takauksista. Finnveran alkutakaus ja PK-takaus saattavat soveltua yrityksesi käyttöpääoman tarpeisiin.

3. Ole yhteydessä velkojiisi ja rahoittajiisi. Rahoittajat ovat varautuneet koronan myötä lisääntyvään rahoituksen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen. Useat toimijat myöntävät nyt myös laskuilleen aiempia pidempiä maksuaikoja. Sovi muutoksista kirjallisesti. Älä päästä laskuja perintään, vaan sovi maksujärjestelyt ajoissa.

4. Laske ennakkoveron määrää Verohallinnon OmaVero -palvelussa. Tilitoimistosi voi auttaa arvioinnissa. Katso myös muut verohallinnon mahdollistamat maksujärjestelyt.

5. Selvitä myös koronan vaikutukset yrityksesi asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin. Ryhdy tarvittaessa toimenpiteisiin ja viestitä asiakkaillesi mahdollisista muutoksista toimitusaikoihin ja maksuehtoihin. Myös uudenlaisia liiketoimintakonsepteja kannattaa nyt kokeilla, esimerkiksi kotiintoimituksia ja mahdollisuutta palvelun etätuotantoon.

6. Onko sinun syytä neuvotella henkilöstösi kanssa ylityövapaiden ja lomien pitämisestä tai mahdollisesta lomautuksesta?

Hyviä ohjeita saat myös Suomen yrittäjien nettisivuilta.

Neuvoja antaa myös kunnan elinkeinoasiamies Juha Paasonen +358 40 547 0128