Veljespirtin asumiskokeilu tuo kaikille hyvää

Pertunmaan kunta yhdessä Citymaalaisten ja Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt yhdistyksen kanssa toteuttaa miniekoyhteisöasumiskokeilun Kuortin Veljespirtillä Kangaslammen rannalla 16.8.–30.9.2021.

Maaseutu ja luonto on alkanut kiinnostaa ihmisiä uudella kulmalla ja ekologisuus sekä yhteisöllisyys ovat päivän sanoja. Citymaalaisia kiinnostaa yhdistää elämäänsä maaseudun rauha ja kaupungin syke. He ovat usein aktiivisia yhteisön jäseniä ja käyttävät mielellään palveluita.

Asumiskokeilun haku oli viikon auki ja kiinnostuneita hakijoita 43. Kokeiluun valittiin kolme aikuista ja kaksi lasta.

Veljespirtti toimii yhteisenä ”kotina”. Iso pirtti, keittiö, sauna ja vierashuone muodostavat yhteisöllisen tilakokonaisuuden. Kangaslammessa voi uida, kalastaa ja soudella. Kuortin palvelut ovat kävely- ja pyöräilymatkan päässä. Metsistä löytyy luonnon antimia.

Kahdesta minitalosta ja vierashuoneesta muodostuu jokaiselle oma tila. Minitalot ovat Lapellandilta ja Lumukselta. Kaikki kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan Veljespirttiin ja minitaloihin. Paikalliset yritykset Kerkes, Kuortin ABC, Rautakauppa ja Taitonpörssi ovat mukana kokeilussa omilla palveluillaan ja materiaaleille.

Suurin osa sisustukseen ym. hankittu on kierrätetty ja tuunattu. Lisäksi Veljespirtin päivittämiseen saatiin rahoitusta PäijänneLeaderiltä. Avustuksella on uusittu valaistus sisällä ja ulkona, hankittu grilli ja kiuas, pihakeinu, terassikalusteet ja erilaisia sisustustarvikkeita. Mukavaa on, että kaikki hankittu jää pertunmaalaisten ja muiden Veljespirtin käyttäjien iloksi.

Veljespirtin on rakentanut talkoilla vuonna 1977 Pertunmaan Sotainvalidit ry. Myöhemmin Veljespirttiä on hallinnoinut Pertunmaan Sotaveteraanit ry. Heidän kanssaan on sovittu hyvässä hengessä kokeilusta.

Talkoohenki elää edelleen ja Veljespirtillä on järjestetty sisustus-, siivous-, raivaus- ym. talkoita. Veljespirtin 44 vuotta vanha tunnelma halutaan säilyttää. Muutoksilla piristetään sisä- ja ulkotiloja kaikkien iloksi.

Veljespirtin avoimet ovet järjestetään asumiskokeilijoiden, paikallisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa joka lauantai klo 13–15. Ensimmäinen lauantai on 21.8. ja viimeinen 25.9. Tervetuloa tutustumaan ja kurkkimaan!

Veljespirtin asumiskokeilu on sanansa mukaisesti kokeilu. Jännityksellä odotamme miten kokeilu onnistuu. Kokeilun avulla tehdään tunnetuksi myös Pertunmaata. Perästä kuuluu.

Lisätietoja:
Leena, kunnanjohtaja
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi
040 821 4590

Seuraa asumiskokeilua Citymaalaisten Instagramissa

Veljespirtti
Veljespirtintie (lähtee Kuusitieltä)
19410 Kuortti

Lapelland

Lumuskodit Oy