Peruskivi on itsenäinen kunta

10.4.2022

Pertunmaalaisen identiteetin peruskivi on itsenäinen kunta. Identiteetti on muutoksessa koko kunnassa, ja erityisesti päätöksentekijöiden keskuudessa. Tavoitteena on avoimempi ja kuntalaisia osallistavampi toimintatapa eikä enää toimita tiskin alta. Enemmistö näkee muutoksen tarpeellisena. Ehkä se on myös pieni pakko. Henkilövaihdokset ja toimintakulttuurin muutokset ovat vaikuttaneet pääosin myönteisesti. Toki meillä saattaa olla henkilöitä ja päättäjiä, jotka ajattelevat toisin. Tietyt kulttuurin muutokset on ollut pakko tehdä, jotta mm. lain vaatima tasapuolisuus on mahdollistettu.

Itsenäinen kunta on pertunmaalaisten näköinen ja pertunmaalaisten käsissä. Itsenäisyys ei tarkoita yksintekemistä vaan avointa yhteistyötä muiden kanssa. Itsenäisenä voimme valita yhteistyötahot ja kumppanit, jotka katsomme meille ja kumppaneillemme sopivimmaksi.

Mitä tapahtuisi jos Pertunmaa ei olisi itsenäinen? Allekirjoittanut saisi burnoutin, koska asian eteen on tehty valtavasti töitä, ja epäonnistuessaan homma todella kävisi korvien väliin. Jos itsenäisyys lähtee, niin paikalliset palvelut vähenevät, olisi kumppanikunta -tai kunnat mitkä tahansa. Testamentti- ja perintövarat saattaisivat lentää taivaan tuuliin. Nykyisellä draivilla me pystymme pitämään palvelut kunnassa ja kunnossa. Kukaan ei voi taata mitään, mutta ennen kaikkea on tärkeä nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet, ja myös valitettavat uhkakuvat.

Tämän hetken taloudelliset vaikeudet ovat seurausta sellaisista kustannusten nousuista, joita ei voitu kuvitellakaan vuonna 2017. Tällaisiin korotuksiin ei meidän tulopohjalla ole voitu vastata. Puhumattakaan muiden menojen leikkauksista niin alas, että sote-kulut voisi niillä paikata. Yritetty kyllä on.

Alijäämien kattamiseen tarvitaan sellaisia toimia, jotka eivät ole mieleisiä kenellekään. Eli omaisuuden myynti. Mutta näen nämä toimet oikeutettuna, kun katse pidetään samalla tulevassa, ja panostetaan kunnan kehitykseen.

Hyvinvointialueet aloittavat 1.1.23. Hienoa, että aluevaltuustossa on Pertunmaalta kaksi mahtavaa edustajaa. Tärkeää on, että Etelä-Savon hyvinvointialue pystyy takaamaan palvelut koko maakunnassa. Vahva hyvinvointialue on Pertunmaan etu. Mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että Etelä-Savon alue osaa yhtenäistyä toimintakelpoiseksi alueeksi ja varteenotettavaksi toimijaksi.

Jari Liukkonen
Pertunmaan kunnanhallituksen puheenjohtaja
040 529 7606
jari.liukkonen@pertunmaa.fi