Pertunmaalle rakennetaan Suomen suurin aurinkovoimala – Voimalaa on tarkoitus käyttää myös tutkimukseen

Ke 14.09.2022 17:15

Kategoria:

Suur-Savon Sähkö vahvistaa Järvi-Suomen sähköntuotantoa ja on päättänyt toteuttaa aurinkovoimalan Pertunmaalle. Voimalan on tarkoitus toimia myös oppimisympäristönä aurinkosähköalan kehittämiseksi. Voimalan rakentaa Solarigo Systems ja sen tuottama sähkö myydään Lumme Energian aurinkosähkösopimuksina.


Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä

Pertunmaan voimala tulee sijaitsemaan Kuortissa Lammasvuoren ja Ukonvuoren ympäristössä, uuden teollisuusalueen vieressä. Aurinkovoimalassa on noin 28 000 paneelia, joiden huipputeho on 15 MW. Voimalan pinta-ala on noin 20 hehtaaria ja se tulee olemaan suurempi kuin mikään toiminnassa oleva aurinkovoimala kirjoitushetkellä Suomessa. 

Pertunmaan voimalan toteuttamiselle on haettu Työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden investointitukea. Voimalan toteutus edellyttää myönteistä tukipäätöstä. Voimalassa on tarkoitus havainnollistaa useita erilaisia teknisiä ratkaisuja aurinkosähkön tuotannon optimoimiseksi. Tavoitteena on myös kehittää erilaisia akustoratkaisuja ja sähköenergiavarasto on osa hankkeen kokonaisuutta. Tutkimustyön tueksi paneelikenttään luodaan rajapinta jakamaan sen tuottamaa dataa myös ulkoisille sidosryhmille. Puistoa ja sen tuottamaa dataa voivat hyödyntää tutkimustyössä oppilaitokset sekä asiantuntijajärjestöt, jotta aurinkosähköalaa voidaan kehittää laajalti koko Suomessa.

Voimalan kaupallinen tuotanto on määrä aloittaa vuonna 2024. Odotettu sähkön vuosituotanto on 13 200 MWh, mikä vastaa noin 880 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Aurinkokentän päästötön sähköntuotanto säästää hiilidioksidipäästöjä 1,17 miljoonaa kiloa vuosittain. Määrä vastaa lähes kahdeksaa miljoonaa polttomoottoriautolla ajettua kilometriä.

Pertunmaa kehittää Kuorttia kokonaisvaltaisesti ja kunta on saanut Etelä-Savon maakuntaliitolta kehittämisrahaa alueen elinvoiman kehittämiseksi. Uusiutuva energia on ollut suunnittelussa ykkösasia. –Ukrainan sota ja ilmastokriisi vaativat toimenpiteitä ja vahvoja hartioita, sanoo kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen. –Pertunmaan kunta on kiitollinen Suur-Savon Sähkölle ja kaikille maakunnallisille sekä paikallisille yhteistyökumppaneille. Yhdessä olemme enemmän, jatkaa Ruotsalainen.


Klikkaa suuremmaksi

Päästötöntä energiaa ja huoltovarmuuden turvaamista

Suur-Savon Sähkölle investointi on merkittävä askel eteenpäin oman toimialueen sähköntuotannon edistämisessä. – Yhtiömme on investoinut jo pitkään päästöttömään energiantuotantoon. Olemme esimerkiksi mukana Lestijärven tuulivoimahankkeessa ja meillä on osuus Olkiluoto 3:sta. Mutta meille on tärkeää kehittää Järvi-Suomen sähköomavaraisuutta ja huoltovarmuutta, kertoo Suur-Savon Sähkö -konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen. – Aurinkovoimaloiden lisäksi kartoitamme mahdollisuuksia tuulivoiman rakentamiseen, jatkaa Tykkyläinen.

– Kehitämme Järvi-Suomesta aurinkoenergian edelläkävijää yhdessä Suur-Savon Sähkön kanssa. Solarigon asema Suomen johtavana aurinkosähköpuistojen toimittajana vahvistuu entisestään järvisuomalaisiin maakuntiin rakennettavien aurinkovoimaloiden myötä, iloitsee Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Yhteyshenkilöt
Jari Väyrynen
liiketoimintajohtaja
Puh: 010 210 4358
jari.vayrynen@sssoy.fi
 
Ville Vairinen
Project Director
Puh: 050 486 8662
ville.vairinen@solarigo.fi
 

Aurinkosähköä