Pertunmaalla on mahtavia yrittäjiä!

Ma 3.05.2021 12:15

Kategoria:

Tervehdys Jokituvalta

Olen Mervi Lehtimäki, pertunmaalainen, Jokitupa-projektin (ESR-hanke) projektiohjaaja. Hyvää vuosikertaa, positiivinen realisti, ja viihdyn työssä ja ihmisten parissa. Arvostan maalaisjärkeä ja sen käyttöä, viihdyn mieluummin kumppareissa kuin korkokengissä; ainakin sateella, samoin villasukissa (kesät talvet). Minua saa tytötellä (hyväntahtoisesti) ja kysyä, että “kenes tyttöjä olet”, riemuitsen onnistumisista (myös toisten) ja tulen iloiseksi siitä, jos voin olla avuksi toiselle. Ja jonkunlaisella huumorintajullakin olen varustettu. Sitten asiaan.

Sain tässä keväällä suoritettavakseni todella mukavan työtehtävän; pääsin kertomaan Pertunmaan yrityksille kuntamme työllistämistoimista, joita meillä on nyt monellakin rintamalla. Samalla päivitimme yritysten tiedot Pertunmaan tuotteet ja palvelut 2021-2022-hakemistoon. Hakemistossa on noin reilut 130 yrittäjää, osa jopa useamman yrityksen voimin, joiden ansiosta meillä on paikallisia tuotteita, palveluja ja työpaikkoja.

Meillä on aivan mahtavat yrittäjät!

Kulunut vuosi on vaikuttanut myös meidän yrittäjiimme. Voi olla jopa itsestäänselvyys, että näin käy, kun itsestä riippumaton, maailmanlaajuinen asia, alkaa vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään. Osaa yrittäjistä se on koetellut rankemmin, osa on selvinnyt entiseen malliin ja osalla työt ovat jopa lisääntyneet.

Kyllä se huolen mielessä aiheutti, kun kuulin yrittäjän töiden vähentyneen, toimeentulon ja yritystoiminnan olevan uhattuna. Ja sitten kuitenkin, samassapuhelussa, yrittäjä katsoi jo tulevaan ja uskoi selviytymiseen. Tämä ei ole itsestäänselvyys: yrittäjiemme hieno asenne, sitkeys ja usko tulevaan. Kyky katsoa eteenpäin.

Innoissani ja kiitollisena kuuntelin, kun eräs yrittäjä kertoi työllistävänsä kesäisin nuoria, jo ihan sillä, että pääsevät työntekemisen malliin kiinni. Muistuivat mieleen omat nuoruuden ajan työt, Vesalaisen Paavon kaupassa, maitohyllyä täyttämässä. Myös Paavo työllisti kesäisin nuoria, oliko aina niin tarvettakaan? Ja niin teki Studiolasikin. Kuinkahan suuri määrä silloisen ikäryhmän nuorista kulki opiskelu- ja työelämään Studiolasin kautta? Todella moni käsi taitaa nousta. Ja edellämainitut yritykset eivät olleet silloin ainoita, jotka pitivät pertunmaalaiset nuoret työnsyrjässä kiinni. Ajat oli silloin toiset, ja onkin hienoa huomata, että näillä asioilla on kuitenkin perinteet ja jatkuvuutta sukupolvesta toiseen.

Toisen yrittäjän kanssa kävimme keskustelua opiskelijoiden työssäoppimisesta. He yrityksessään olivat jo vuosikausia, vuosikymmenenkin, ottaneet opiskelijoita työssäoppimaan työharjoitteluun. Osa opiskelijoista on sitten tullut kesätöihin ja myöhemmin vakituisesti töihin. Tämä on sitä mahdollistamista ja kauaskantoista ajattelua. Mahdollistetaan nuorelle harjoittelupaikka ja samalla katsotaan yrityksen kannalta eteenpäin. Juuri tämä nuori voi olla se, joka valmistumisensa jälkeen on viemässä yritystäni eteenpäin omalla työpanoksellaan.

Oletteko ajatelleet miten monen eri alan yrittäjiä kunnassamme on? Löytyy metalli-, puu-, muovi- ja keraamisen alan yrityksiä. Palveluntuottajia kauneuden ja hyvinvointiin, käsityöyrittäjiä, lammas-ja lihatilallisia, viljelijöitä, metsäyrittäjiä, erialan kauppiaita, majoitus- ja mökkivuokrausyrittäjiä.

Kaikkia en tässä luettele, vaan haastankin teidät lukemaan näinä päivinä postilaatikkoon kolahtavan Pertunmaan tuotteet ja palvelut 2021-2022 -hakemiston kannesta kanteen. Merkattaisiinko hakemistoon kun käytämme paikallisten yrittäjien palveluita?

Niinhän se on, että me, sinä ja minä, voimme osaltamme varmistaa yritysten tuottamien tuotteiden ja palvelujen säilymisen kunnassamme käyttämällä niitä.

Kiitos teille yrittäjille, että sain vaihtaa kanssanne sanasen ja kertoa asiani jaetenkin kiitos siitä positiivisesta asenteesta, joka puheluissa kauttanne välittyi. Te luotte kuntaamme elinvoimaa. Jälleen kerran sain todeta, että on upeaa tehdä töitä Pertunmaalla ja pertunmaalaisten kanssa, omassa kotikunnassa. Minun ihan oma lottovoittoni.

Ja “asiasta kukkaruukkuun”, käytänpä vielä tilaisuuden hyväkseni ja ennustan tulevaa kesää, kun sammakon kurnutuksenkin jo kuulin: Meille on tulossa energinen, lämmin, aurinkoinen kesä. Sataakin vain öisin, sen verran, että kaivoissa riittää vettä ja viljelijät saavat viljelykset kukoistamaan. Kala syö, ja marja- ja sienisadosta tulee hyvä jollei jopa loistava. Fiilistä riittää ja eteenpäin mennään. Huolehtien toisistamme ja itsestämme.

Ja muistetaan... Parasta paikallisesti Pertunmaalta ...kaikessa

Iloisin kevätterveisin Mervi


Elinkeinoasiat kunnassa:
Leena Ruotsalainen
puh. 040 821 4590
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi

Työllisyys ja työllistyminen kunnassa:
Työllisyyden kuntakokeilut, Mikkelin seudun kuntakokeilu 1.3.2021-30.6.2023
Omavalmentaja Lea Mäkinen
puh. 040 824 3326
lea.makinen@pertunmaa.fi
www.mikkeli.fi/sisalto/palvelut/tyollisyyspalvelut/mikkelin-seudun-kuntakokeilu

PKE Pienten kuntien elinvoimaa -hanke (ESR) 1.2.2020-31.12.2021
Projektipäällikkö Anne Lahikainen-Aho
puh. 044 743 2254
anne.lahikainen-aho@hartola.fi
www.nelinvoimaa.fi

Jokitupa-projekti –hanke (ESR) 1.11.2020-30.4.2022
Projektiohjaaja Mervi Lehtimäki
puh. 040 837 9950
mervi.lehtimaki@pertunmaa.fi
www.pertunmaa.fi/jokitupa

Pertunmaan 4H-yhdistys
Toiminnanjohtaja Mervi Honkanen
puh. 0500 878 097
pertunmaa@4h.fi
www.pertunmaa.4h.fi