Pertunmaa tuoreilla silmillä

Ma 16.11.2020 14:20

Kategoria:

Ensimmäinen asia, mikä Pertunmaasta jää mieleen on vesistöjen runsaus ja tällä tarkoitan nimenomaan niiden lukumäärää ja läsnäoloa maisemassa enkä rehevöitymisen tilaa. Itselle tämän kaltaisesta kansallisromanttisesta järvimaisemasta ja peltojen keskellä mutkittelevista savolaisista maanteistä tulee mieleen vapaa-ajan matkustaminen, mikä on pääasiassa ollut syy vastaavissa maisemissa viihtymiseen. Tähän saakka.

Olen asunut suuren osan elämästäni keskivertoa paremman kivenheiton päässä Presidentin linnasta ja tällä hetkellä koti löytyy pienestä 0,7 neliökilometrin kaupunginosasta meren rannalta, joka on itseni lisäksi koti myös noin 7500:lle ihmiselle ja töissä siellä käy noin 4000 henkeä. Tästä johtuen ihmisiä ei oikein voi välttää kuin valvomalla todella myöhään tai heräämällä todella aikaisin eikä näistäkään keinoista välttämättä kumpikaan toimi joka kerta. Oma rauha on siis enemmän kiinni omasta kyvystä sulkea asioita pois kuin siitä varsinaisesta omasta rauhasta.

Toinen asia, mikä Pertunmaasta iskee tajuntaan on äänet tai tarkemmin ottaen niiden vähäisyys ja tilan tunne. Jos kunnantalolta kävelee rantaan niin aika hyvin siinä saa vettä tuijotella seuranaan lähinnä omat ajatukset.

Puhuttaessa maisemasta, minkä näkee toimiston ikkunasta. Edellinen toimistoni oli Töölön Kisahallin A-puolen parvella. Siinä ei ollut ikkunaa lainkaan ja jatkuvan metelin lisäksi iltaisin oli ajoittain tarjolla suhteellisen vahva liikunnan tuoksu. Tässä ei ole kilpailua. Ehkä vain pidän järvi-ja merimaisemista. Tämä kuva on ensimmäiseltä päivältä, milloin koskaan Pertunmaan kirkonkylälle tulin ja poikkeuksellisen tästä tekee se, että marraskuussa ei yleensä aurinko paljon näy. Sain kuin lahjaksi mitä parhaimman ensivaikutelman seudusta.

Pientä kuntaa osaa arvostaa myös kun pitää liikkua yhdestä paikasta toiseen paikkaan. Matka-aika on pääpiirteittäin se aika, mikä menee siihen matkaan eikä siihen vaikuta niin paljon kellon aika tai se kuinka monta muuta ihmistä on päättänyt käyttää samaa reittiä kuin sinä. Moni työssä käyvä viettää päivittäin useamman tunnin autossa työmatkoilla ja sen lisäksi vielä toisen mokoman jos sattuu olemaan harrastavia lapsia. Kaikki matkoihin käytetty aika on pois jostain muualta ja usein tämä jokin muu on usein sitä kaikkein tärkeintä aikaa eli vapaa-aikaa!

Vapaa-aika toimiikin hienona aasinsiltana palveluihin, joita Pertunmaalla on tarjolla. Moni on varmasti täysin immuuni torille, joka on järven rannalla ja jossa on laituri välittömässä läheisyydessä mutta ei niitä ihan joka paikassa ole. Vaikka tämä ei varsinaisesti vapaa-ajan palvelu olekaan ja marraskuu ei lähtökohtaisesti ole suosituin torilla tapaamisen ajankohta niin pakko se on mainita. Muutenkin alue tarjoaa paljon virikkeitä harrastamiseen sekä sisällä että ulkona.

Kävin tutustumassa paikkoihin ja maantieteellisesti kirkonkylä on samasta kaupunkisuunnittelun kynästä kuin elokuvista tutut villin lännen kaupungit – yksi väylä ja kylä molemmin puolin. Onneksi silti urheilukentältä pystyy tarvittaessa kävelemään Kisarantaan ja matkalla evästäkin pystyy hankkimaan jos haluaa. Molemmat liikuntapaikat ovat ”vanhan koulun” paikkoja, joista itse erityisesti pidän.

Kisarannan eri tilat taipuvat moneen harrastukseen ja niissä onnistuisi vaikka alkeistelinevoimisteluryhmän vetäminen vaikka sellaista ei tällä hetkellä olekaan. Mahdollisuuksia meillä on täällä moneen. Uimaranta oli jopa marraskuussa kutsuvan näköinen mutta päätin toistaiseksi, että jätän uimisen väliin. Ei ollut uimahousuja mukana eli ihan looginen selitys. Veden mahdollisella lämpötilalla ei tietenkään ollut mitään tekemistä asian kanssa.

Urheilukenttä tulee varmasti heti kovaan käyttöön kun saadaan lumet maahan ja kunnan tekninen puoli käy sinne ladut laittamassa kaikkien käyttöön. Lumia odotellessa vielä ehtii kauden viimeiset yleisurheilusuoritukset toki käydä viimeistelemässä. Pituushyppy pimeässä ja kylmässä märkään hiekkaan on aliarvostettua toimintaa. Usein syksyllä kuulee, että se on pukeutumiskysymys joten olisi hienoa kuulla, miten tuohon pituushyppyyn tulisi pukeutua. Asiantuntijoilta.

Ulkoiluun on myös hienot puitteet ja luontoa on ihmeteltäväksi lähes jokaisessa kompassin suunnassa valmiiden reittien muodossa ja kovin pitkälle ei tarvitse mennä muutakaan metsää hakemaan. Retkeilyn ystäville tekemistä piisaa ja ruuhkiakaan tuskin poluilla häiriöksi asti on. Tämä on poikkeuksellisena vuonna 2020 poikkeuksellinen asia, sillä kaikkien tiedossa olevat helposti saavutettavat ulkoilupaikat ovat olleet todella tukossa. Luontoon mennään monista syistä mutta ihmisiä sinne ei yleensä mennä katsomaan.

Kaiken kaikkiaan täällä voi tehdä ja harrastaa vaikka mitä. Ja mikä parasta, se mitä ei voi saattaa olla kiinni vain siitä, että sitä ei ole kukaan ajatellut. Pertunmaa on ihmisen kokoinen kunta ja täällä voi ihan oikeasti osallistua ja vaikuttaa. Isoon virastoon jos ottaa yhteyttä niin ei yleensä tavoita oikeaa henkilöä. Jos tavoittaa niin byrokratia tulee eteen. Meillä ei ole automaattista puhelinpalvelua eikä jonotusmusiikkia. Saatamme jopa soittaa takaisin jos puheluun ei pääse sillä hetkellä vastaamaan ja sähköpostillakin tavoittaa. Vapaa-aikatoimeen liittyvissä ajatuksissa ja kommenteissa kehotankin olemaan matalalla kynnyksellä yhteyksissä, sillä teitä kuntalaisia varten täällä ollaan!

vapaa-aikasihteeri 
Sami Paavilainen