Pelastetaan Pertunmaa

Ti 8.09.2020 21:00

Kategoria:

Elämä on pääosin hauskaa ja kiinnostavaa. Elämään pitää löytää ytyä ja oivalluksia. Pitää olla valmis yllätyksiin ja rohkeisiin kokeiluihin. Sama koskee kuntaa. Pertunmaata. Elämässä on haasteita, ongelmia ja kriisejä. Samoin kunnassa.

Kuten elämässä, myös kunnassa, haasteet, kriisit ja ongelmat ovat mahdollisuus uuteen. Mahdollisuus ajatella ja toimia eri tavalla kuin aikaisemmin. Maahan ei pidä jäätä makaamaan.

Kunnan taloudellinen ja väestöllinen tilanne on vakava. Pertunmaa hakee harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta. Niin kuin monet muut kunnat. Yli 200 kuntaa teki vuonna 2019 alijäämäisen tilinpäätöksen Pertunmaan lisäksi.

Pertunmaan vuosien 2018–2019 kumulatiivinen eli viimeisten vuosien aikana kerääntynyt alijäämä 1,6 miljoonaa. Sama tahti jatkuu ja vuoden 2020 ensimmäisen puolen vuoden alijäämä on n. 850 000 euroa.

Jotain on tehtävä. Harkinnanvaraisen valtionavun lisäksi kunnalla on 12 toimenpidettä, joilla haetaan vuosien 2020–2022 aikana talouden tasapainottamista. Kunnan monet asiat ovat jääneet valitettavasti vaiheeseen. Ketään syyttämättä. Pitää tarttua härkää sarvista.

Kunnan väestökehitys ei ole lähtenyt kasvuun. Myönteinen uutinen on se, että muuttovoitto on ollut hivenen myönteinen.

Mitä voisimme tehdä? Yhdessä. Kunnassa on paljon asukkaita, sekä vakituisia että vapaa-ajanasukkaita. Olen saanut runsaasti ehdotuksia, ideoita ja ajatuksia kunnan kehittämiseksi.

Yksi tärkeimmistä asioista on asenne. Myönteinen. Ilmapiirillä on kaikkein suurin merkitys. Jos meistä jokainen on valmis tuomaan esiin hyviä asioita, tekemään hyvää ja luomaan hyvää tunnelmaa, niin olemme jo voittajia.

Saan melko paljon suoria viestejä. Hetki sitten pelmahti sähköpostiin viesti: ”Olemme tuoreita Pertunmaan kesäasukkaita. Kaunis kunta, ystävällisiä ihmisiä, mukavasti luontoa. Ja ihastuttava pienimuotoinen kesätori lauantaisin”. Lämmittää ja liikuttaa. Näillä viesteillä jaksaa.

Pertunmaalla on yhdistysten ja vapaaehtoisten merkittävä panos hyvän kierrättämiseen. Yritykset tekevät parastaan vaikeissa poikkeusoloissa. Asukkaat osallistuvat, tervehtivät ja pääosin some-keskusteluissa ei viljellä vihapuhetta eikä ilkeyksiä. 

Kunnan tavoitteena ja tehtävänä on luoda mahdollisuuksia yhdessä päättämiseen ja tekemiseen. Jo meneillään olevien yhteistyöhedelmien lisäksi tulossa on yhteisöllinen olohuone Jokitupa, torin ranta-alueen viihtyvyyden lisääminen, kirkonkylän vesistöjen parantaminen ja Kuortin alueen kehittäminen. Kuortti on portti Pertunmaalle.

Me olemme Pertunmaa. Jokainen teko, pieni ja suuri, Pertunmaan hyväksi on kaikkien etu.
Yhdessä olemme enemmän.

Yhteyttä saa ottaa ja ovi on auki. Lämpimin terveisin
Leena, kunnanjohtaja
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi
040 821 4590