MLL

MLL:n Pertunmaan paikallisyhdistys edistää pertunmaalaisten lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Pertunmaalla MLL:n paikallisyhdistys kokoaa viikoittain lapsiperheitä yhteen tarjoten päiviin virikettä, vaihtelua ja vertaisseuraa. Parhaimmillaan syntyy ystävyyssuhteita sekä aikuisille että lapsille. Pertunmaalle muuttaneelle lapsiperheelle MLL:n toiminta saattaa olla ainut kanava tutustua toisiin vanhempiin.

Pertunmaalla ei ole lapsiperheitä notkuvia kauppakeskuksia kahviloineen, perhepuistoja tai sisäleikkipaikkoja. On sattumankauppaa, osuvatko vähäiset lapsiperheet juuri samaan aikaan samaan paikkaan. Kohtaamiset, joille on aika ja paikka, nousevat keskeiseen rooliin pienellä paikkakunnalla.

Pertunmaalla MLL:n paikallisyhdistys tarjoaa toimintansa kautta vertaisseuraa aikuisille ja lapsille. Maanantaisin Kuortin kylätalolla touhutaan leikkiksessä, tiistaisin on perhekahvilatoimintaa vuoroviikoin seurakunnan kanssa sekä torstaisin liikkarissa liikutetaan alle kouluikäisiä lapsia. Lisäksi MLL järjestää retkiä ja osallistuu mm. toritoimintaan sekä talviriehaan.

Pertunmaan paikallisyhdistyksen toimintaa pyörittää hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Hannukka Niemi. Hallituksen jäsenet ehdottavat itse toimintaa tai tuovat ideoita muilta henkilöiltä.

-Hyvin herkästi olemme kaikkea toteuttaneet, jos sille on löytynyt tekijät tai meillä on ollut siihen rahalliset resurssit, Hannukka kertoo.

Hannukan muutettua Pertunmaalle reilut 10 vuotta sitten, hän tuli mukaan MLL:n toimintaan liikkarin kautta ja hänelle kävi se, mikä monelle muullekin annettuaan pikkusormensa. Se vei koko käden.

-Pian huomasinkin olevani vastuussa liikkarista ja yhtä pian olin hallituksessa ja yhtäkkiä myös puheenjohtajana.

Pertunmaan kunta tukee toimintaa vuosittain 100 € avustuksella. Muutoin varoja kerätään erilaisin varainkeruukampanjoin. MLL:n toimintaa voi tukea kuka tahansa liittymällä jäseneksi ja maksamalla 25 € jäsenmaksun.

Jäseneksi voit liittyä 
www.mll.fi/yhdistykset/mannerheimin-lastensuojeluliiton-pertunmaan-paikallisyhdistys-ry/

Mikä MLL?

 • Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia.
 • MLL korostaa, että jokaisella lapsella on oikeus onnelliseen lapsuuteen ja oikeus olla lapsi.
 • Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.
 • Tänä vuonna 100 -juhlavuosi.

Perhekahvila tarjoaa lapsiperheille vertaisseuraa 

”Sain käsityksen siitä, etten ole haasteiden kanssa yksin ja ainut, vaan jokainen vanhempi kohtaa lasten kanssa omat haasteensa.” -Laura

Perhekahvilan pienellä trampoliinilla hyppelee lapsi äitiään kädestä pitäen, liitutaululle syntyy uutta taidetta ja lattialla olevan lelukorin ympärillä käy kuhina. Äidit, joista useampi näyttää istuvan lattialla, vaihtavat kuulumisia. Tunnelma on rento ja välitön.

Maija istahtaa pöydän ääreen antamaan syötävää Laurille, 8 kk. Tankkausta tarvitaankin, sillä Lauri on touhukas nuori mies. Maijan puheissa korostuu perhekahvilan merkitys päivien piristäjänä ja vertaisseura.

-Aloimme käymään täällä, kun Lauri oli 3 kuukautta. On jotain muuta kuin kotona olemista ja saa Laurikin vähän erilaista virikettä ja seurattavaa.

Paikkakunnalle muuttaneet äidit Milla Pakarinen (Eino 1,5 v.), Hanna Virtanen (Milja 2,5 v.) ja Kirsi Tonder (Iita 5 kk ja Eemeli 2 v.) tuovat esille sen, kuinka MLL:n toiminta on mahdollistanut toisiin paikkakuntalaisiin lapsiperheisiin tutustumisen.

-Kun en ole täältä kotoisin, kerhoissa näkee samassa tilanteessa olevia ja olen tutustunut toisiin. Einokin on saanut lapsikavereita. On otettu kyllä hyvin mukaan, eikä ole ollut korkea kynnys tulla, Milla sanoo.

Olkoonkin, että Pertunmaalla pienten lasten vanhempia on vähän, heidän hyvinvointinsa tukeminen heille kohdennettujen aktiviteettien kautta lienee olennaista paikkakunnalla viihtyvyyden ja pysyvyyden kannalta tarkasteltuna.

Kirsi aloitti perhekahvilakäynnit Iitan ollessa kuukauden ikäinen ja on Millan kanssa samoilla linjoilla: On luontevaa käydä siellä, missä puhuttavat samat aiheet kuin itseäkin ja tapaa vertaisseuraa.

-Täällä puhutaan samoista lapsiperheaiheista ja tulee tuttuja. Tiedän jo niitäkin, jotka tulee meidän lasten kanssa samalle luokalle!

Suomen MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa tuo MLL:n tuoreessa tiedotteessa (22.1.2020) esille sen, kuinka tämän päivän haasteita ovat vanhempien yksinäisyys ja riittämättömyyden tunne monien eri tehtävien ristipaineessa. Toisten vanhempien kanssa keskusteltaessa saattaa vanhemmuuteen saada uusia näkökulmia ja tunteen, ettei ole asioiden kanssa yksin.

Laura Uotisella, joka on tullut perhekahvilaan Aliisan, 2,5 v., kanssa, on perhekahvilakokemusta usean vuoden ajalta, koska perheeseen kuuluu useampia lapsia. Laura on kokenut perhekahvilatapaamiset tarpeelliseksi erityisesti ensimmäisten lastensa kohdalla.

-Perhekahvilan kautta tutustuin toisiin samanikäisten vanhempiin, koska omassa ystäväpiirissäni ei silloin ollut lapsia. Sain myös käsityksen siitä, etten ole haasteiden kanssa yksin ja ainut, vaan jokainen vanhempi kohtaa lasten kanssa omat haasteensa.

Taru Pöyry (Mette 4v. ja Tuukka 1v.) yhtyy keskusteluun ja kertoo, kuinka jo sekin, että joku toinenkin kertoo valvoneensa ja olevansa väsynyt helpottaa.

-Ei se väsymystä pois vie, mutta sen tunteen, että joku muukin on valvonut lasten kanssa.

Sen lisäksi, että vanhemmat saavat kerhojen kautta vertaisseuraa, saavat sitä myös lapset. Aliisa, 2,5 v., oli suorastaan vaatinut perhekahvilaan lähtemistä tänä aamuna. Nyt hän katselee menoa Laura-äitinsä sylistä. Selvästi turvallinen paikka tiirailla toisten touhuja.

Vertaisseura on myös syy, jonka vuoksi Taru kertoo MLL:n kerhojen vakiinnuttaneen paikkansa heidän viikko-ohjelmassaan.

-Käyn niin itseni kuin lastenikin vuoksi. Koska lapset ovat kotihoidossa, on kaveritapaamiset heille tärkeitä.

Perhekahvila

 • PNT – Talolla (Pertuntie 30)
 • Tiistaisin Klo 9.30 – 12.00
 • Järjestäjät: MLL Pertunmaan paikallisyhdistys, Pertunmaan kappeliseurakunta, SPR ja Pertunmaan kunta
 • Vuoroviikoin MLL (sisältää ruoan ja kahvin) /Srk (Sis. kahvit/kahvileipä)
 • Ei ilmoittautumista
 • Maksuton
 • Toisinaan lastenvaate- ja lelu - esittelyitä, toiveita otetaan mielellään vastaan

Liikkarissa liikunnanopettajat liikuttavat lapsia

- Olen erittäin tyytyväinen, että MLL järjestää tällaisen harrastuksen alle kouluikäisille lapsille. On mukavaa, että Miljalla on kerhojen lisäksi liikunnallinenkin harrastus, jossa oppii uusia taitoja ja on mahdollisuus tavata kavereita ja leikkiä yhdessä toisten kanssa, Hanna toteaa.

Kisarannan eteisessä käy kuhina, kun lapset riisuvat talvivaatteitaan ja odottavat pääsyä liikuntasaliin. Muutamat lapset leikkivät hippaa käytävällä, yksi toimittaa tärkeää asiaa uudesta kassistaan ja osa katselee tapahtumia vanhemman vierestä. Välillä kuuluu iloinen hihkaisu, kun lapset näkevät tutun kaverin tulevan ovesta sisään.

Hanna ja Milja, 2,5 v., ovat liikkarin konkarikävijöitä. Miljan mielestä parasta ovat palloleikit ja patjoille hyppiminen.

Maria Kapanen, toinen ohjaajista, kertoo liikkarin tulleen tarpeeseen järjestää liikuntaharrastus perheen pienimmille.

-Tätä oli aikoinaan toivottu, kun kunnassa ei ole näin pienille muuta liikunnallista toimintaa. Ohjaajat ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta liikkari on pysynyt.

Syksyllä toimintaa jatkoivat Pertunmaalla opettajana toimiva Maria Kapanen ja Hartolassa opettajana toimiva Tomi Karlsson. Molempien omat lapset osallistuvat myös liikkariin.

-Halusin, että toiminta jatkuu, koska ohjaaja oli hakusessa. Jos vaarana on, että tämä toiminta loppuu, haluan sitä omalla panoksellani auttaa. Minusta on tärkeää, että paikkakunta mahdollistaa jonkin harrastuksen myös pienille lapsille. Katson sen lasten ja myös perheiden hyvinvoinnin kannalta tärkeäksi, että on jokin tällainen kohtaamispaikka, kertoo Tomi.

Muutamia vuosia takaperin Pertunmaalle muutettuaan Tomi alkoi käymään liikkarissa vanhemman lapsensa kanssa ja sai sitä kautta tuttuja.

-Oli mukavaa, että edes yhtenä iltana saattoi lähteä johonkin ”ihmisten ilmoille”. Se tuntui myös yhteiseltä jutulta lapsen kanssa.

Myös Maria halusi toiminnan jatkuvan edellisen ohjaajan lopettaessa. Koska oma lapsi käy liikkarissa, tulisi paikanpäälle joka tapauksessa lähdettyä. Maria on aktiivinen toimija MLL:ssä.

-Jos tarjolla ei ole sellaista toimintaa, jota esimerkiksi omalle lapselle toivoisi, pyrin järkkäämään sen, enkä jää narisemaan ohjelman puutetta.

Sosiaalisen ulottuvuuden lisäksi liikkarissa harjoitetaan motorisia perustaitoja, kuten juoksemista ja hyppimistä, ratojen, musiikkiliikunnan ja liikuntaleikkien kautta. Myös eri välineisiin ja telineisiin tutustutaan. Liikkarin tarkoituksena on liikunnan ilo, ei totinen toiminta.

-Vaikka toiminta onkin hyvin vapaata, samalla kuitenkin sosiaaliset taidot, ryhmässä toimiminen, odottaminen ja sääntöjen noudattaminen harjaantuvat, Tomi toteaa.

Mukana saa olla myös vanhempi, jos lapsi kokee yksin jäämisen jännittäväksi. Ja kärsisihän siinä liikunnan riemukin. Tomi kertoo osallistuneensa aikoinaan yhdessä lapsensa kanssa ryhmään.

-Pidin siitä, että sain olla mukana. Tiesin, että lapseni nauttii siitä silloin enemmän ja muuten olisi käynnit voineet jäädä kokonaan väliin. Ymmärrän siis täysin, jos vanhemmat haluavat tulla mukaan.

Tomi, jolla ohjauskokemus on isompien lasten parista, mainitsee itse aiheuttaneensa muutamat itkut lapsille, jolloin vanhemman lohdutus on ollut paikallaan.

-Joulua ennen yhdessä joululaulussa innostuin tömistelemään liian kovaa ja kaksi lasta alkoi itkemään. Kerran herätin Kurjessa ja Sammakossa lapsen ja itkuhan siinä taas tuli. Että kyllä tässä itsekin opettelee näiden pienten kanssa toimimista.

Maria ja Tomi kannustavat lapsiperheitä tulemaan mukaan. Mahdollista on myös 3 € kertamaksu, jos haluaa tulla aluksi kokeilemaan tai tietää pääsevänsä paikalle vain satunnaisesti.

Liikkari 3-6 -vuotiaille

 • Kisarannassa
 • Torstaisin klo 18.00 -18.45.
 • Ensimmäinen kokoontumiskerta to 23.1. Liikkari kokoontuu 8 kertaa.
 • Maksu koko kaudesta 20 € yhdistyksen jäsenille ja 25 € ei-jäsenille sisältää kaikki perheen lapset. Jäseneksi voit liittyä mll.fi. Liikkarimaksun voi maksaa käteisellä ennen liikkarin alkua.
 • Myös kertamaksu 3 €.

Kuortin leikkiksessä puretaan energiaa

-Kuulin tästä perhekahvilassa. Tämä on tosi hyvään aikaan, kun Eino herää päiväunilta ja iltapäivästä kaivataan usein tekemistä. Tykätään tällaisesta vapaasta oleskelusta.

Kuortin kylätalon liikuntasalissa lapsia kiipeilee puolapuilla, roikkuu renkaissa ja köysissä, hyppii patjoilla, heittelee palloja ja leikkii vanteilla. Lapset menevät sinne tänne ja purkavat energiaa. Kuortin leikkis on vasta aloittanut toimintansa, ja menossa on kolmas kerta.

Leikkiksen idea lähti liikkeelle Kuortin kyläyhdistyksestä, ja kehittyi yhdessä MLL:n hallituksen jäsenten kanssa.

Milla Pakarinen ja Eino, 1 v.7 kk ovat tulleet leikkikseen ensimmäistä kertaa.

Jaana Vanhatalo, yksi MLL:n hallituksen jäsenistä ja toinen leikkiksen vastuuhenkilöistä, kertoo leikkiksen tarjoavan lapsille liikuntaa ja kavereita sekä aikuisille vertaisseuraa. Leikkiksen toiminta on vapaamuotoista, jota kehitetään yhdessä toiveiden mukaan.

-Porukalla vastataan tilan asianmukaisesta hoidosta ja jokainen aikuinen vastaa omista lapsistaan. Varsinaista järjestettyä ohjelmaa ei ole, vaan pointti on vapaassa liikkumisessa ja temmeltämisessä. Tietty kävijät yhdessä voivat kehittää ja suunnitella mitä tahansa toimintaa talkoohengessä.

Pertunmaan MLL:n toimintaa tuntuisikin kuvaavan seuraava ajatelma:
”Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin; ja jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki tehdyksi.”

Kuortin leikkis

 • Kuortin kylätalo (Vanhatie 100,19410 Kuortti)
 • Maanantaisin 25. toukok. asti klo 15-16.30
 • Maksuton


Teksti: Kaisa Karlsson

Pertunmaan MLL 
Hallituksen puheenjohtaja 
Hannukka Niemi
hannukka.niemi@gmail.com

MLL Facebookissa

Perhekahvila
MLL:n yhteyshenkilö
Saana Poskiparta-Jokela
p. 040-8487427

Liikkari 3-6 -vuotiaille
Ohjaajat
Maria Kapanen
p. 050- 5141321
Tomi Karlsson
p. 040-7476768

Kuortin leikkis
Yhteyshenkilö
Jaana Savolainen
jaavek@gmail.com