Markus Lehtipuun valokuvanäyttely - Karjala tienhaarassa

Ke 15.12.2021 - Ma 31.01.2022
Kunnantalon näyttelytila, Pertuntie 14

Matka- ja tietokirjailija Markus Lehtipuu on tutkinut Karjalaa jo vuodesta 1999 yli 200 matkalla. Suomalainen Matkaopas Oy:n Karjala -opaskirjasta on otettu jo kahdeksan painosta.

Markus Lehtipuun valokuvat näyttävät, kuinka Karjala oli 2000-luvun alussa tienhaarassa. Neuvostoliitto oli rapistumassa raunioiksi ja unohdetuksi aikakaudeksi. Samaan aikaan uusi Venäjä oli hitaasti nousemassa kohti modernia maailmaa. Se oli Karjalan tienhaara. Markus Lehtipuun valokuvat näyttävät tämän järisyttävän muutoksen Karjalana historiallisella aikajanalla.

Markus Lehtipuu on käynyt sadassa maassa ja hänen matkaoppaita ja muita teoksiaan on julkaistu yli viisikymmentä. Hänet voi lisätä Karjalan varhaisten kävijöiden, kokijoiden ja tallentajien joukkoon, kuten Elias Lönnrot ja I.K. Inha.

”Markus Lehtipuu on tehnyt kenties enemmän kuin kukaan muu Luovutetun Karjalan tunnetuksi tekemiseksi Suomessa. Hän kulkee kylästä kylään, kioskilta kioskille, tieltä toiselle ja kuvaa empiirisesti koko nykypäivän materiaalisen kulttuurin luovutetuilla alueilla.” Ilmari Susiluoto, Uusi Karjalakirja (2009)

Karjala tienhaarassa