Lihavanpää

Lihavanpään kylä

”Anteeksi, mikä???” kysyy jokainen kuullessaan ensi kertaa nimen Lihavanpää. Seuraavaksi pitää selvittää, mistä moinen nimi on tullut. Lihavanpää on muodostunut kolmesta kyläkunnasta ja entisestä koulupiiristä Hartosenpäästä, Sydänmaasta ja Lihavanpäästä. Kylän keskusta sijaitsee Peruveden pohjoispään jatkeena olevan Lihava-järven rannoilla. Itse Lihava-nimi lienee syntynyt järven kala- ja riistarikkaudesta. Kylän muita järviä ovat kirkasvetinen Suontee sekä Hämeen Hartonen ja Savon Hartonen, joiden kautta kulki vanha heimoraja.

Lihavanpään kylän läpi vievä 428-tie kulkee osittain samoilla urilla kuin historiallinen Suuri Savontie, jonka myötä Lihavanpäästä kehittyi aikanaan Pertunmaan merkittävin talouskeskus. Mutta minkä valtatie toi, sen se myös vei. 1960-luvulla tienoikaisu siirsi 5-tien Peruveden eteläpäähän, kulkemaan Kuortista suoraan Mikkeliin. Lihavanpäässä pysyivät kuitenkin komeat järvimaisemat ja vuosisatojen kyläkulttuuri, jonka vetovoimalla asukasmäärä moninkertaistuu kesäkautena. Peruspalvelut – kaupat, koulu, pankki, terveyskeskus, liikuntahalli, kirjasto, kunnantalo, kirkko – ovat nekin peninkulman tai puolen päässä (ks. myös Pertunmaan palvelusivulta).
 


Ajankohtaista

Uusi puheenjohtaja ja sihteeri
Lihavanpään kyläyhdistys kokoontui Ahvenniemessä

Lihavanpään kyläyhdistyksen puheenjohtajan vaihtui yhdistyksen vuosikokouksessa Ahvenniemessä torstaina 16.7.2020. Projektiluontoisesti yhdeksi toimikaudeksi yhdistyksen peräsimeen lupautunut Pekka Selvinen luovutti puheenjohtajan nuijan Raimo Toikalle.

Puheenjohtaja Raimo Toikan lisäksi hallituksen jäseniksi valittiin Emmi Mattila, Rauno Virtanen, Riitta Savikurki, Pekka Selvinen, Margit Nevala, Aila Rauskanen, Salla Wahlman ja Arja Tuomela. Emmi Mattila on lupautunut toimimaan yhdistyksen sihteerinä.

Koronaepidemia on tyhjentänyt kyläyhdistyksen toimintasuunnitelman alkuvuoden osalta. Avoimet kylät -päiväksi suunniteltu kirkkoveneteemainen tilaisuus aiotaan järjestää myöhemmin tänä vuonna yhdistettynä kyläyhdistyksen 30-vuotistapaamiseen. Sikakaalit järjestetään lokakuussa.

Vuosikokouksessa läsnä ollut kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen käytti puheenvuoron kokouksen päätteeksi. Kokousesitelmänä Kaj Cygnaeus kertoi kuvien kerä Ahvenniemen omistajista ja asukkaista.

Lihavanpään kyläyhdistyksen uusi puheenjohtaja Raimo Toikka ja uusi sihteeri Emmi Mattila.


Kyläyhdistyksen vuosikokoukseen Ahvenniemen tupaan kokoontui 35 osanottajaa, joille Kaj Cygnaeus kertoi kuvien kera Ahvenniemen omistajista ja asukkaista.


Lihavanpään kyläyhdistys ry:n
VUOSIKOKOUS
to 16.7.2020 klo 18
Ahvenniemessä
Toivolantie 147

Käsitellään sääntömääräiset asiat ja sääntömuutos.

Kokousesitelmänä Kaj Cygnaeusen kuvallinen esitys Ahvenniemen omistajista.

Kahvitarjoilu
Tervetuloa

Hallitus


Kyläyhdistyksen vuosikokous kotailtana
Pekka Selvinen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi.

Lihavanpään kyläyhdistyksen vuosikokous pidettiin perjantai-iltana 18.10. Pertun Poikien majan kodassa tunnelmavalaistuksessa ja erätunelmissa. Kokouskahvien lisäksi tarjolla oli tulella paistettua makkaraa ja halstrattuja muikkuja.

Normaalien vuosikokousasioiden lisäksi asialistalla oli yhdistyksen sääntöjen muuttaminen hallituksen kokoonpanon osalta. Vanhojen sääntöjen mukaan hallitukseen on valittu puheenjohtaja ja kolmesta kymmeneen jäsentä.

Hallituksen kokouksia on ollut vaikeaa saada päätösvalataisiksi, koska paikalla olisi pitänyt vähintään puolet hallituksen jäsenistä. Yksimielisesti hyväksynytn sääntömuutoksen jälkeen hallitukseen valitaan puheenjohtajan lisäksi neljä jäsentä ja neljä varajäsentä. Käytännössä jäsenet ovat tasa-arvoisia, sillä kaikki kutsutaan kokouksiin ja jokaisella on yhtäläinen puheoikeus. Äänioikeudestakaan ei tulle ongelmaa, sillä tähän mennessä hallituksen kokouksissa ei ole koskaan äänestetty.

Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pekka Selvinen, joka on muutaman vuoden ajan toiminut varapuheenjohtajana. Uudeksi jäseneksi hallitukseen valittiin Aila Rauskanan. Hallituksen muut jäsenet ovat Riitta Savikurki, Ari Vesalainen, Salla Wahlman, Arja Tuomela, Raimo Toikka, Margit Nevala ja Ritva Lahdelma.

Kokouksessa keskusteltiin kyläyhdistyksen tulevasta toiminnasta. Valmisteltaviksi otetaan talvitapahtuma, valtakunnalliseen kyläpäivään osallistuminen, kylätorin tai muiden tapahtumien järjestäminen Eläintalolla sekä sikakaalit.Lihavan uimarannan hyppytorni historiaan
Eräs lihavanpään maamerkeistä on hävinnyt tai ainakin pienentynyt, nimittäin Lihavan uimarannan hyppytorni. Talkooporukka purki vaaralliseen kuntoon päässeen tornin hyviä jääkelejä hyödyntäen.
Lihavan uimala rakennettiin alun perin 1950-luvula. Siihen saatiin silloin Mannerheimin lastenluojeluliiton avustusta.
Uimalan rakenteisiin kuuluivat pitkä laituri, 25 metrin kääntöpaikka sekä hyppytorni. Torni oli kolmikerroksinen. Alin kerros eli ykkönen oli noin metrin korkeudessa. Siinä oli myös ponnahduslauta eli niin sanottu vippalauta. Toinen kerros oli noin kolmessa metrissä ja kolmonen viiden metrin korkeudessaa veden pinnasta. Rohkeimmat hyppäsivät vielä metriä
korkeammalla olleen kaiteen päältä.
Uimaranta oli varsinkin lasten ja nuorten suosima kokoontumispaikka. Uimala oli ainoa laatuaan Pertunmaalla, joten uimareita kävi kirkonkylästä asti ja auempaakin.


Rannassa järjestettiin uimakouluja, joissa moni uimari suoritti uimamaisterin tutkinnon.
Rannassa järjestettiin myös muita tapahtumia kuten esimerkiksi helluntailaisten kastetilaisuus.
Puiset rakenteet vaativat jatkuvaa huolenpitoa ja korjaamista. Varsinkin vippalautaan oli vaikeaa löytää riittävän vahvaa lankkua. Muutama vippa katkesikin kesken taidokkaiden hyppysuoritusten.
Vähitellen alkuperäiset rakenteet rapistuivat niin, että 1980 luvulla kunta rakensi uuden uimalaiturin. Kyläyhdistys puolestaan rakensi talkoilla uuden hyppytornin, joka oli kaksikerroksinen.


Aikanaan uimarannan maapohja vaihtoi omistajaa. Kunta ei ollut halukas ostamaan aluetta eikä ylläpitämään uimarantaa, vaan purki laiturin pois. Uimarannan jäätyä vaille käyttöä myös hyppytorni rapistui vaaralliseen kuntoon. Mahdollisten onnettomuuksien ja niistä seuraavien vastuiden välttämiseksi torni päätettiin purkaa.


Purkutalkoiden jälkeen tornista on jäljellä enää hieman vedenpinnan yläpuoelelle ulottuvat pylväät odottamassa lopullista poistamista.Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet
Raimo Toikka, puheenjohtaja, 040 709 8989, raimo.toikka@gmail.com
Emmi Mattila, sihteeri, 040 735 0619, mattilanemmi@gmail.com
Margit Nevala 0400 417 223, margit.nevala@gmail.com
Aila Rauskanen, 044 316 199, aila.rauskanen@gmail.com
Riitta Savikurki, 040 680 6820, riitta.savikurki@proagria.fi
Pekka Selvinen, 0500 608 430, pekka.selvinen@gmail.com
Arja Tuomela, 040 861 4377, arjar.jokinen@wippies.fi
Rauno Virtanen, 040 500 7917, perukka2@gmail.com
Salla Wahlman, 050 411 8531, info@lomamaalla.com

Pidetään yhteyttä!