Kuortti on Pertunmaan elinvoiman ykkönen

Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittama kehittämishanke Kuortti – portti Pertunmaalle ja Etelä-Savoon on ottanut askeleita eteenpäin. Ohjausryhmä ja työryhmät ovat kokoontuneet reilun puolen vuoden aikana useampaan kertaan. Ensimmäiset yrittäjä- ja asukastapaamiset on järjestetty. Eri toimijoita on tavattu ja neuvoteltu mm. Suur-Savon sähkön, ammattikorkeakoulu XAMK:n, Osuuskauppa Suur-Savon ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Työryhmät ja neuvottelut eivät vielä pesää tee, mutta verkostoituminen ja vuorovaikutus ovat pohjatyön tekemisessä merkittävä liikkeellepaneva voima. Kaiken takana on ihminen ja ihmiset tekevät, toimivat ja tuntevat.

Menneenä kesänä toteutettiin Kuortin kylätalolla Pia Sundholmin näyttely, kahvila Karannut lammas, piha pic-nic-alue ja asuntoautopaikat Päijänne-Leaderin avustuksella. Suuri ilo oli myös Hutrien traktori- ja maatalousmuseo. Olisiko mahdollista, että Kuortin ABC:llä piipahtavat miljoonat kävijät voisivat löytää Kuortin ja Pertunmaan muut palvelut ja yritykset, luonto- ja historiakohteet, ulkoilureitit, frisbeegolfradan ja monet muut mahdollisuudet? Yrittänyttä ei laiteta. Nyt pitää takoa kun Kuortti on kuumaa.

 

 
Kesällä 2022 nähtiin Kuortin kylätalolla Pia Sundholmin taidenäyttely
 

Kuortti on kokonaisuus

Kuortin kehittämishanke on laaja kokonaisuus, jonka suunnitelmiin on yhdistetty samaan aikaan uusiutuvat ja kestävät energiat, liikenne, kaavoitus ja tontit, maaseutumatkailu ja Kuortin sisääntulon maisemointi ja viihtyvyys. Kaikki osatekijät tukevat toisiaan. Hankkeen ohjausryhmä ja työryhmät kunnan tuella pitävät monipuolista kokonaisuutta koossa. Toimiva verkosto ja yhteistyö on ainut mahdollisuus pitää lankoja käsissä. Pertunmaan pitää rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ylittää rajat ja tulla ulos omasta kuplasta.

Ymmärrän sen, että paikallisilla toimijoilla on välillä uskonpuute. Hiipii se välillä omaankin puseroon. Jokainen konkreettinen askel on eteenpäin. Iloitaan siitä. Kuortin logistinen sijainti on paras mahdollinen 5-tien varrella.

 

Auringosta voimaa

Maailmankaikkeuden kirjat ovat monesta syystä sekaisin. Erityisesti Venäjän silmitön hyökkäys Ukrainaan on asettanut maailmaan maat ja päätöksentekijät, ja oikeasti meidät jokaisen miettimään ratkaisuja erityisesti energiakysymyksissä. Pidemmällä tähtäimellä kaikki teot vähähiilisen energian tuottamisessa vaikuttavat ilmastoon ja ympäristöön. Toivottavasti myönteisesti. Globaali kello tikittää suorastaan ihmiskunnan eloonjäämisen merkiksi.

Suur-Savon Sähkö Oy:n hallitus on päättänyt sijoittaa aurinkosähköpuiston tai aurinkovoimalan, ihan miten vaan, Kuorttiin, teollisuusalueen taakse. Aurinkosähköpuisto tuottaa aikanaan energiaa 880 omakotitalon verran, tuo mukanaan 15 työpaikkaa ja ennen muuta on Pertunmaan vastaus ihmiskunnan suuriin kysymyksiin. Puistoalue on n. 20 hehtaaria ja kooltaan 15 MW. Hankkeen toteuttajana on Suur-Savon Sähkö Oy:n tytäryhtiö Solarigo Oy. Jos ja kun hanke saa TEM:n (työ- ja elinkeinoministeriön) investointituen loppuvuodesta, toteuttaminen voi alkaa. Aikaisintaan aurinkosähköpuisto voisi ottaa auringosta voimaa vuonna 2024. Aurinkopuisto toimii samalla veturina muille mahdollisille investoinneille ja yrityksille. Hyvän maine kasvaa.

Myös muut yritykset ja toimijat ovat lähteneet liikkeelle uusissa energiaratkaisuissa. Kuortin ABC:n öljy on vaihtumassa maalämpöön, samoin Kuortin Kartanon. Osuuskauppa Suur-Savo on sijoittanut Kuortin ABC:lle uusia sähköautopistokkeita. Nyt eletään tulevaisuutta ja ratkaistaan myös liikkumisen mahdollisuudet. Sähköautojen myynti on noussut merkittävästi. Osuuskauppa Suur-Savon panostukset auttavat koko Kuorttia ja Pertunmaata kestävien ratkaisujen keskuspaikkana.

 


Aurinkosähköpuistoalue on n. 20 hehtaaria

 

Kuortin keskeiset kehittämisalueet on valittu

Kuortin teollisuusalueen laajennus aurinkosähköpuiston siivittämänä tarjoaa mahdollisuuksia kehittää aluetta ja sen yritysten yhteistyötä. Energiayhteensopivuus puiston Pelaserin, Plastepin, Kerkesin ja muiden yritysten kanssa on suuri mahdollisuus.

Kuortin virkistysalueen suunnittelu frisbeegolfradan, urheilukentän, Veljespirtin ja tanssilava Kisahallin kokonaisuudessa luo mahdollisuudet synnyttää vaikka liikunnallinen, seikkailullinen tai tanssillinen alue Kuorttiin saapuvien ja pysähtyvien iloksi. Toki paikallisille monipuolinen toiminnallinen alue luo mahdollisuuksia mielekkääseen vapaa-ajan viettoon ja yhdessäoloon.

Kuortin kaupallisen keskuksen suunnittelu nykyaikaiseksi, viihtyisäksi ja maisemallisesti silmää hiveleväksi on ehdottoman tärkeä. Sisääntuloalueella on runsaasti mahdollisuuksia. Bulevardimaisen ilmeen luominen, liikenteellisten joustavien ratkaisujen tekeminen ja erilaisten viitoitusten sekä opastusten avulla tehdään tunnetuksi myös koko Pertunmaan alueen toimintoja.

Olisiko mahdollista siirtyä jossain vaiheessa 5-tien yli, nyt metsäiseen maisemaan, luomaan jotain uutta tai lisäarvoa koko alueelle? Ehkä joskus. Ei vielä. Hyvä on pitää mielessä, että Kuortin alueen laajentaminen ei ole poissuljettu. Nyt kuitenkin keskitytään olemassaolevaan ja uusien yritysten sekä toimijoiden saamiseen Kuorttiin.

Kaikkia edellä olevia yhdistää toimiva ja selkeä maankäyttö, kaavoitus ja liikenneratkaisut. Kehittämishankkeen rahoituksella toteutetaan ostopalveluna ammattilaisten voimin suunnitelma ydinalueen toimivuudesta. Rinnalle haetaan vihreän siirtymän rahoitusta. Kunnan yhteistyökumppanit ovat erityisesti Etelä-Savon maakuntaliitto ja ELY-keskus. Heiltä saadaan tarvittavaa osaamista, tietoa ja taitoa hankkeen toteuttamisessa.

 

Nuoret ryntäävät Kuorttiin

Kunta on sopinut yhteistyöstä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMK:n kanssa. XAMK:n ja opiskelijoiden avulla laaditaan suunnitelmia alueen kehittämiseksi. Parasta on, että nuoret saavat toteuttaa aitoon tarpeeseen tulevia suunnitelmia. Nuoret onneksi katsovat maailmaa toisin silmin ja voivat tuoda uusia näkökulmia ja villiä ideoita. Nuorille on tarjottu erityisesti kaupallisen keskuksen ja lähivirkistysalueen kokonaisuuksia.

XAMK:n design officen eli mainostoimiston opiskelijat lähtevät rakentamaan Kuortin ja Pertunmaan brändiä, markkinointia, visuaalista ilmettä, logoa ja muita silmin katsottavaa materiaalia. Samaan aikaan opiskelijat tekevät mukaan ilmoittautuneille Kuortin yrityksille saman kattauksen. Avoimen haun kautta mukaan ilmoittautuneet ovat Kala & Palvi, Marko Hänninen ja Pelaser. Kaikki saavat konkreettista kättä pidempää yrityksensä näkyvyyden vahvistamiseen. Yhteistyön muodot saattavat jatkossa yllättää lisää. XAMK:n johtajat, koulutusohjelmien vastaavat opettajat ja ennen kaikkea opiskelijat ovat into piukkana Kuortin hankkeen tarjoamista mahdollisuuksista.

 

Tikkutollosta tuotteeksi

Helsingin yliopiston maaseutuun erikoistunut Ruralia-instituutti on hakenut harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankerahaa. Pertunmaa ja erityisesti Kuortti on hankkeen keskeisenä toiminta-alueena. Tikkutollosta tuotteeksi: kestävän maaseutumatkailun kehittämisen paikkaperustainen toimintamalli. Hankkeen nimi on aika pitkä, mutta sisällöltään puhutteleva. Hanke on suuri mahdollisuus yrityksille, kevytyrittäjille, yhdistyksille, toiminimille tai vaikkapa yksittäisen asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden elämän iloksi. Päätös hankkeen rahoituksesta tulee tämän vuoden puolella.

  

Joko innostuit? Mahtavaa. Perästä kuuluu.

Juuri sinua toivotaan mukaan

Kaikki syntyy ihmisistä, innosta, luovuudesta, kokeiluista ja rohkeudesta. Mikään ei lähde ylhäältä päin vaan paikallisista ja sitoutuneista asukkaista statuksesta riippumatta, yrityksistä, yhdistyksistä sekä muista toimijoista. Kaikki apu ja tuki, mitä saamme rajojen ulkopuolelta, on ehdottoman tärkeää. Otetaan apu ja tuki vastaan, eikö vaan?

Eri osa-alueiden toteuttaminen vaatii rahoitusta. Kunta panostaa yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen eri osa-alueilla. Yritysten mahdollisuus osallistua eri muodoin olisi tärkeää.

Tavoitteena on lähteä markkinoimaan ja hakemaan uusia yrityksiä ja toimijoita Kuorttiin. Kaikki on mahdollista, jos tahdotaan. Sano tahdon.

Lisätietoja:
Kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen
040 821 4590
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi

Tekninen johtaja Jouni Huusari
040 672 7556
jouni.huusari@pertunmaa.fi

Projektityöntekijä Jukka Kuhanen
040 627 5609
jukka.kuhanen@pertunmaa.fi

Ja ohjausryhmän ja työryhmien jäsenet


Syyskuu 2022

Ohjausryhmän ja työryhmien jäsenet
www.pertunmaa.fi/kuortti-portti