Kuortti

Kuortin kylä

Kuortin kylä sijaitsee 5-tien välittömässä läheisyydessä. Kuortin maamerkkinä autoilijoille on ABC-liikenneasema ympäristöineen joka muodostaakin Kuorttiin toisen keskustan. ”Vanha Kuortti” muodostaa Kuortin toisen keskustan, joka sijaitsee vanhan 5-tien varressa noin kaksi kilometriä ABC-liikenneasemalta Heinolan suuntaan.

Kuortin palvelut ovat kehittyneet lyhyellä aikavälillä melkoisesti. ABC-liikenneasema tarjoaa ensiluokkaiset ravintolapalvelut, kaupan, Alkon ja apteekin palvelut. ABC-liikenneasemaa vastapäätä sijaitsevan Kuortin rautakaupan valikoimat ovat erittäin monipuoliset, lisäksi on loistava Grilli-Pizzeria Chili josta saa maankuuluisia pizzoja ja kebabeja sekä herkullista intialaista ruokaa. Kuortista löytyy myös myymälöitä joista löytyy kotiin ja tuliaislahjaksi sopivia tavaroita.

Kuortin ”vanhassa” keskustassa on mm. pesula, ompelimo, antiikkiliike ja erinomaista ruokaa tarjoava, kesäisin avoinna oleva Kuortin Kievari.
Kuortissa on myös lukuisia muitakin yrityksiä ja palveluita, joihin kannattaa tutustua. Kuortista löytyy myös vireä kyläkoulu sivukirjaistoineen.

Ympäristöltään Kuortti on klassista maalaismaisemaa peltoineen, järven- ja lammenrantoineen ja kyläteineen. Vesistöistä merkittävimmät ovat Ylä-Rieveli, Iso- ja Vähäpalojärvi sekä Kangaslampi. Kuortissa sijaitsee myös merkittävä pohjavesialue.

Kuortin kylätoimikunta

Kuortin kylätoimikunta on aloittanut toimintansa maaliskuussa 1984. Kylätoimikunta on tehnyt toteutuneita aloitteita kylälle mm. matkahuoltopalveluista, kesätoritoiminnasta, kevyen liikenteen väylistä sekä terveydenhoitajan vastaanotoista.

Kylätoimikunnan järjestämillä talkoilla on rakennettu tenniskenttä, lisäksi on kunnostettu koulun pihaa ja pulkkamäkeä, siivottu yhteistä kyläympäristöä ja raivattu ulkoilureittejä.

Kylätoimikunta järjestää myös kyläläisille yhteisiä tilaisuuksia, mm. vuodesta 1982 alkaen perinteiseksi muodostuneet ”Pässi-Iltamat”. Samoin on järjestetty ulkoilupäiviä, kylpylä- ja teatterimatkoja ja äitienpäiväjuhlia.

Koulua on muistettu eri tavoin. Milloin on lahjoitettu pyöräilykypärät ekaluokkalaisille milloin kartutettu koulun puutarhaa uusilla omenapuilla. Myös koulun 100-vuotis historiikin kustannuksiin on osallistuttu.

Kylätoimikunta näkee tulevaisuuden haasteina vesistöjen ja pohjavesialueen puhtaana säilyttämisen ja 5-tien hyödyntämisen kyläläisten eduksi.