Koronanyrkki ei esitä muutoksia rajoituksiin – teksitiviesti-ilmoitukset käyttöön tartunnan saaneille

Ke 12.01.2022 15:30

Kategoria: Korona

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei tiistain kokouksessaan nähnyt tarvetta alueen koronarajoitusten ja -suositusten muutoksille.

– Odotamme kylläkin aluehallintoviraston päätöksiä mahdollisista uusista rajoituksista, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Myös kansallisten linjausten ja ohjeiden suhteen ollaan nyt odottavassa tilassa. Esimerkiksi karanteenien ohjeistus voi olla lähiaikoina muuttumassa.

– Essotelta kysytään nyt paljon esimerkiksi koululaisten testausten käytännön toimista, mutta niidenkään suhteen meillä ei vielä ole toimintaohjeita, Seppälä jatkaa.

Tämän viikon kahden ensimmäisen päivän aikana on Essoten alueella todettu jo 157 koronavirustartuntaa. Hurjan leviämisnopeuden vuoksi Essotessa otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa pandemian aikana positiivisten testitulosten tekstiviesti-ilmoitukset.

– Tähän asti olemme ilmoittaneet positiivisista tuloksista soittamalla. Nyt tartuntoja tulee niin paljon, että on nopeinta lähettää tekstiviesti myös positiivisesta tuloksesta, jotta tieto eristyksen alkamisesta saadaan nopeasti ihmisille. Jäljityksemme soittaa kyllä sitten myöhemmin perään, Seppälä taustoittaa.

Kolmosrokotuksissa puoliväli saavutettu

Noin puolet Etelä-Savon koko väestöstä on jo saanut koronarokotteen kolmannen annoksen. Korkea rokotekattavuus vähentää vakavan koronavirustaudin riskiä ja on yksi tekijä alueen suhteellisen vähäisen sairaalahoidon tarpeen taustalla. Vakavasti sairastuneiden osuus tartunnan saaneista on maan alhaisimpia.

– Rokotteita on edelleen hyvin saatavilla, mutta kapasiteettia vähennetään sen verran Mikkelin kantakaupungissa, että Omatorin rokotuspiste sulkeutuu perjantain jälkeen. Keskussairaalan rokotuspiste jatkaa tuttuun tapaan, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

5–11-vuotiaiden lasten ensirokotuksia jaetaan vain ajanvarauksella Mikkelin ja Juvan neuvoloissa. Muiden rokotuksia jaetaan ajanvarauksilla ja erikseen ilmoitetuilla ajanvarauksettomilla walk in -tilaisuuksilla.

Mikkelin keskussairaalan rokotuspiste on avoinna tammikuussa arkisin klo 8–15, mutta tiistaisin myös klo 18 asti ja tammikuun sunnuntaisin klo 9–15.

OHJEET POSITIIVISEN TESTITULOKSEN TEKSTIVIESTILLÄ SAAVILLE

Essote ilmoittaa positiivisesta koronatestituloksesta tekstiviestillä. Tekstiviestin vastaanottamisesta alkaa tartuntatautilain mukainen eristys. Tällöin tulee pysyä kotona ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja. Essoten tartunnanjäljitys ottaa myöhemmin yhteyttä puhelimitse altistuneiden kartoittamiseksi. Soittoa odottaessa voi kirjata muistiin kaikki henkilökontaktit oireiden alkamispäivää edeltäneeltä kahden päivän ajalta.

Lisää ohjeita: www.essote.fi/koronatestaus/tulos/

Liitteenä esimerkkikuva henkilökontaktien keräämisestä tartunnanjäljitykselle.

KORONAROKOTUKSET JA AJANVARAUS:
www.essote.fi/koronarokotus/

LISÄTIEDOT
Santeri Seppälä
Terveyspalvelujen johtaja
santeri.seppala@essote.fi 
040 359 6934

Hans Gärdström
Pandemiapäällikkö
hans.gardstrom@essote.fi
044 7944 000