Kivoista kivoin Pertunmaa

15.5.2022

Somen syvistä saloista ammensin erään henkilön oivallisen ajatelman. En tiedä onko hän jotenkin Pertunmaata tunteva. Vuosaaren kivisissä maisemissa ollessaan hän oli pohtinut kivi sanaa, kiva, kivin, kivoin jne…

Tämähän sattuu oikein hyvin Pertunmaalle, sillä pitäjämme on kaikkein kivisintä aluetta. Hyviä puolia löytyy kuivan kevään aikana, maat eivät kuivu niin helposti kuin esim. savimaat, jotka korppuuntuvat ja kasvusto ei pääse itämään.

Joka ikinen vuosi, kun maata kynnetään tai muokataan, nousee kiviä, isompia ja pienempiä ja niitä kerätään koneilla sekä käsin. Muokkauskoneet kuluvat ja rikkoutuvat toisia alueita nopeammin.

Maataloustuottajat ryhtyivät ajamaan kivisyyslisän saamista 1980-luvulla. Vaikuttajina olivat kunnan terävimmät miehet, puheenjohtaja Esko Leppä (Jari Lepän isä) ja Reino Törnroos. Tömroos oli MTK:n valtuuskunnassa edustajana Etelä-Savon alueelta. Tätä kautta hän yritti saada kivisyyslisää eteenpäin, mutta huonoin tuloksin.

Seurasin asioita silloisen nuorten tuottajien puheenjohtajana ja maataloustuottajien johtokunnan jäsenenä.

Facebookin innoittamana ajattelin, että Pertunmaa voisi olla ”KIVIN KUNTA” sillähän on useampi merkitys. Meillä on täällä myös kivaa, kivointa. ”KIVOIN KUNTA” tai ”KIVA KUNTA”. Kunnanvaltuutetut vierailivat Asikkalassa ja heillä on ”liikkuvin kunta”, josta sain idean.

Kunnan ahdingosta huolimatta kaikkien päättäjien on puhallettava yhteen hiileen. Päättäjien tulee löytää myönteisiä asioita, ja olla kunnanjohtajamme tavoin avoimia, aktiivisia ja toimivia.

Raili Toivonen
Pertunmaan kunnanvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
0408210262
raili.toivonen@pertunmaa.fi