Jokitupa avoinna toiminnalle!

Paikka nimeltä Jokitupa saattaa olla tuttu, mutta tänä syksynä sinne on virinnyt uutta toimintaa. Pertunmaan kunta on kehittämässä Jokituvasta kodikasta kohtaamispaikkaa – yhteisöllistä ”tupaa” keskelle kirkonkylää.

Jokituvan kehittämisprojektissa työskentelevä projektiohjaaja Mervi Lehtimäki toivoo ihmisiltä ideoita ja toiveita siitä, millaiseen toimintaan olisi halukkuutta osallistua.

Loppuvuonna Jokituvalla kokoontuu Linux-kerho tiistai-iltaisin, ja Digikinkerien Digitohtorilla on vastaanotto muutamana päivänä. Kahvikupillisen ja keksin voi nauttia tiistaista torstaihin aamupäivällä pientä maksua vastaan ja samalla voi vaikka tutustua tiloihin.

Jokituvan kehittämistyöhön toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi kaikki kuntalaiset, mukaan lukien vapaa-ajanasukkaat, paikalliset yhdistykset, harrasteporukat sekä yritykset.

Toiveita ja ideoita kerättiin Jokituvan avointen ovien päivänä 19. marraskuuta ja kyselyyn voi vastata kuukauden loppuun asti.

– Toiveiden lisäksi voi kertoa, mitä voisit itse tuoda Jokituvan toimintaan. Sähköpostilla tai Jokituvalta löytyvällä lomakkeella voi vastata. Ei tarvitse olla loppuun asti hiottua, Mervi Lehtimäki sanoo.

Alkuvuodesta on tulossa myös sähköinen kysely, mutta ideoita vastaanotetaan aivan koko ajan. 

– Usein sanotaan, että ottakaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Toivon, ettei tässä ole minkäänlaista kynnystä! Lehtimäki kannustaa.

Jokituvan tiloja voi varata esimerkiksi yhdistysten tapahtumiin, ja Jokitupa-hankkeen aikana, huhtikuun 2022 loppuun saakka, tilavarauksista ei veloiteta maksua. Varattavissa on sali sekä jakelukeittiö, josta löytyy astiasto esimerkiksi kahvitteluun ja ruokailuun.

– Ei juhlatasoa, mutta aivan käyttökuntoista, kertoo Lehtimäki, jonka ensimmäisiin työtehtäviin on kuulunut muun muassa astioiden inventointia, ja muutoinkin paikkoja on laitettu kuntoon ”lattiasta kattoon”.

Lisäksi Jokituvalla on kädentaitohuone, joka on kuntouttavan työtoiminnan käytössä, sekä tietokonetila, joka on kaikkien varattavissa. WC-tilat löytyvät tietenkin. Tilavarausasioissa kannattaa soittaa Merville hyvissä ajoin, sillä varauksia on jo kohtalaisen paljon, joskin mukaan mahtuu kyllä vielä.

Alkuvuoteen on suunniteltu sisätoritapahtumia kerran kuussa tammi-maaliskuussa, mikäli koronatilanne sallii.

– Koronan takia ei pääse nyt ihan täysillä tekemään. Tilat ovat monipuoliset, mutta ei valtavan isot, Mervi Lehtimäki toteaa ja kertoo, että turvaväleillä saliin mahtuu 20 henkeä.

Jokitupa-projektia rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Työllistämistoiminta ja yhteisöllisyyden lisääminen ovat tärkeä osa hanketta.

Mervi Lehtimäki pohtii, että keväällä voisi järjestää esimerkiksi ”korttikoulutuksia” (hygieniapassi, ensiapu jne.), jos näille on tarvetta.

Työllistämisnäkökulma on läsnä Jokituvalla vahvasti muutenkin. Essote järjestää kolmena päivänä viikossa Jokituvalla kuntouttavaa työtoimintaa, ja vuodenvaihteessa alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa Pertunmaa on mukana osana Mikkelin alueellista kuntakokeilua. Tavoitteena on parantaa erityisesti pitkään työttömänä olleiden ja muutoin heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Pitkällä tähtäimellä, hankkeen jälkeiseenkin aikaan katsoen, Lehtimäki toivoo, että Jokituvasta kehittyy pysyvä osa Pertunmaata, mitä kaikkea siihen sitten kuuluukin.

Tärkeänä hän pitää eri toimijoiden voimien yhdistämistä, toisiaan tukevaa limittymistä. Lehtimäki näkee myös luontevia yhteyksiä lähiseuduille: esimerkiksi käynnissä oleva Pienten kuntien elinvoimaa -hanke toimii Pertunmaan lisäksi Hartolan, Joutsan ja Sysmän alueilla, kun taas Essoten sekä työllisyyden kuntakokeilun myötä tulee yhteistyötä Mikkelin seudun kanssa.

Lehtimäelle työ Jokituvan projektiohjaajana on unelmahomma, sillä hän tykkää olla ihmisten parissa. Pertunmaalla suurimman osan elämästään asuneena ja täällä työskennelleenä on paikkakunnalla paljon ennestään tuttua, niinpä työhön oli helppo tarttua.

Itseään hän kuvailee positiiviseksi realistiksi.

 – Alussa ollaan. Uskon, että tästä tulee hyvä, jos ei jopa loistava!

 

Jokitupa
Virastokuja 1

Jokituvan projektiohjaaja
Mervi Lehtimäki
040 837 9950
mervi.lehtimaki@pertunmaa.fi 

Lue lisää Jokituvan toiminnasta
www.pertunmaa.fi/jokitupa