Jokaiseen sattuu

Ke 8.12.2021 09:00

Kategoria:

Pertunmaan kunnassa on hätätila. Pertunmaa on ns. kriisikunta, arviointimenettely päättyy tammikuun lopussa 2022. Monet tietävät, että Pertunmaan kunnan käyttötalous on täysin riippuvainen Essotesta, ja se mitkä luvut jäävät viivan alle, määrittyy sote-kuluista. Kunnan muut käyttömenot on vedetty äärimmilleen. Edelleen kuitenkin on haettu ratkaisuja ja kiristetty käyttömenoja. Sanoisin, että kohta näiltä osin tulee henkisesti seinä vastaan.

”Jokaiseen sattuu” kuvaa sitä, että kunnassa yritetään miettiä säästökohteita, jotka kohtelisivat kaikkia tasapuolisesti. Toivon sinulta ymmärrystä vaikeassa tilanteessa. Kuntaa riepovat, ns. omassa hallinnassa olevat miinuskustannukset, yritetään saada kuriin. Käytännössä tämä tarkoittaa vesilaitosta, vuokrakiinteistöjä ja ruokapalveluja. Kaikkiin haetaan laajempaa yhteistyökuviota. Lisäksi kunnan jätehuolto on siirtymässä Kymenlaakson Jäte Oy:lle. Kunta haluaa kantaa vastuunsa ympäristöstä ja ilmastosta eivätkä omat rahkeet riitä.

Säästöissä uudelleen järjestellään varhaiskasvatusta ja vapaa-aikaa. Lisäksi tarkastelussa on työmatkatuki, yksityisteiden avustukset, kulttuuri, tilapäisten palkat ja latujen hoito. Säästöt eivät tule kerralla vaan jakautuvat vuosille 2022–23. Toisaalta kunta saattaa joutua lisäsäästöjen paineeseen, jos Essoten laskut nousevat tappiinsa. En tiedä lohduttaako, mutta kaikki Essoten kunnat ovat samassa tilanteessa. Pertunmaa on vain etukenossa arviointimenettelyn takia.

Aikaisempien ja kuluvan vuoden alijäämien kattaminen on tarkoitus tehdä reippaalla Suur-Savon sähkön osakkeiden myynnillä. Kyse on miljoonista. Lisäksi myydään metsää, tontteja ja asuntoja.

Onko Pertunmaa selviytyjäkunta? Ymmärtääkseni suuri enemmistö toivoo, että Pertunmaa säilyisi itsenäisenä. En juurikaan näe valoa tunnelin päässä, jos köyhät kunnat liittyvät yhteen. Liitosneuvottelut voivat olla repiviä ja raakoja. Mieluummin on etsittävä kuntien ja seutukuntien välistä yhteistyötä.

Kaikesta huolimatta tarkoitus on edelleen pitää hyviä juttuja yllä. Kisarannan liikunnat jatkuvat, kuntosali on edelleen käytössä, nuorisotalo on auki, kulttuuria ja erilaisia tapahtumia järjestetään, kunnan tilat ovat yhdistysten ja yhteisöjen käytössä, Pertuntori jatkuu ja paljon muuta. Yritysten, vapaa-ajanasukkaiden, yhdistysten ja asukkaiden toimintaa tuetaan kaikilla mahdollisilla keinoilla. Kunta panostaa työllistämiseen ja muuhun aktiivisuuden edellytyksiin. Kuortti – portti Pertunmaalle ja Etelä-Savoon hanke on alkamassa.

Ei heitetä kirvestä kaivoon eikä tiputeta lapasia lattialle. Yrittänyttä ei laiteta. Kaikki ideat, ajatukset ja ehdotukset ovat tervetulleita. Ehkä kysymys kuuluu: mitä voidaan tehdä ilman rahaa tai pienellä rahalla yhteiseksi hyväksi. Minulle käy kaikki ☺.

Toivotan sinulle ihanan talvista joulukuuta sekä lämmintä, levollista ja lumoavaa joulua. Kohta päivä pitenee, mennään valoa kohti.

Kunnantalo on suljettu 22.–26.12.2021 ja 31.12.2021–2.1.2022. Muuten kunnantalon ovi on auki. Tule pistäytymään ja keskustelemaan.

Parhain terveisin Leena, kunnanjohtaja

040 821 4590
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi


Juttu on julkaistu Digi-Kaskivalkeissa 7.12.21