HSESY:llä 10-vuotisjuhla

Eläintalon kunnostustalkoot harjannostajaisvaiheessa. Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen eläintalolla Lihavanpäässä vietetään lauantaina 6.7. kaksinkertaista juhlapäivää. Ensimmäinen juhlan aihe on se, että yhdistys on varttunut kymmenen vuoden ikään.

Toinen juhlan aihe on eläintalon kunnostushankkeen valmistuminen tai ainakin harjannostajaisvaiheeseen eteneminen. Kaikille avoimen syntymäpäivä- ja talkoojuhlan ohjelmassa on musiikkia. Sitä esittää rockyhtye Poes’ Army. Akustisempaakin musiikkia on luvassa. Tilaisuudessa on lupautunut vierailemaan myös eläintalon kummi Jope Ruonansuu. Lapsille on tarjolla kasvomaalausta. Yhdistys tarjoaa vieraille kakkukahvit, munkit ja makkaraa.

Nimensä Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistys sain siitä, että yhdistys perustettiin Hartolan kunnantalolla 16.4.2009. Pari vuotta myöhemmin toiminnan keskipiste siirtyy Pertunmaalle, kun yhdistyksen puheenjohtajaksi tuli Margit Nevala ja yhdistyksen löytöeläintalo perustettiin Nevaloiden omistamaan entiseen kauppakiinteistöön Lihavanpäässä. Ensimmäiset eläimet eläintaloon otettiin vuonna 2011. Vilkkain vuosi oli 2015, jolloin eläintalon suojissa vieraili 352 kissaa. Viime vuosina hoidettavien luku on vakiintunut 250 kissan paikkeille. Tähän mennessä eläintalon kautta on kulkenut noin 1700 kissaa.

Vajaassa yhdeksässä vuodessa Lihavanpään eläintalon kautta on kulkenut noin 1300 kissaa
ja melkoinen lauma koiria. Margit Nevalan taluttama Ronja on yksi uuden kodin etsijöistä.

”Kissat työllistävät meitä eniten. Koirat ovat yleensä rekisteröityjä ja sirutettuja, joten niitä ei juoksentele niin paljon vapaina. Meille tulee jonkin verran löytökoiria, mutta myös eläinsuojelutapauksia huostaanotettuja koiria. Kaikki meille tulevat eläimet sirutetaan. Olemme siruttaneet yhteensä noin 1300 eläintä”, Margit Nevala kertoo.

Sirutuksen lisäksi kaikki eläintaloon tulevat eläimet myös madotetaan, rokotetaan ja hoidetaan muutenkin kuntoon.

”Eläimille on löytynyt hyvin uusia koteja. Etenkin pennut pääsevät nopeasti uuteen kotiin. Vaikeampaa on yli kymmenvuotiaiden kissojen kanssa”, Margit Nevala sanoo.

Eläinten lääkitsemisestä, ruokkimisesta ja muusta hoidosta koituu eläinsuojeluyhdistykselle melkoiset menot. Niiden kattamisessa auttavat yhdistyksen saamat materiaali- ja rahalahjoitukset, eläintalon yhteydessä toimivan kirpputorin tuotot sekä jäsenten tekemä talkootyö.

Eläintalon ulkonäköä on kohentanut etenkin talkoilla tehty maalaus.

Talkootyö ja lahjoitukset ovat olleet keskeisessä roolissa myös parhaillaan tekeillä olevassa eläintalon kunnostushankkeessa. Hankkeeseen saadaan Leader-rahoitusta, mutta osa omarahoituksesta kuitataan talkootyöllä. Katonmaalausurakkaa lukuun ottamatta lähes kaikki työt on tehty talkoilla. Eniten eläintalon ulkonäköä on muuttanut rakennusten maalaaminen itse keitetyllä keltamaalilla.

Kunnostustalkoot saavuttivat symbolisen harjannostajaisvaiheen, kun Matti Lintunen kiinnitti tuuliviirikukon eläintalon päätyyn.

”Yhdistys olisi voinut toimia ilman eläintalon julkisivuremonttiakin, mutta sillä on valtava imagollinen vaikutus. Onhan se mukavaa, kun enää ihmisiä ei tarvitse opastaa siihen huonomaaliseen taloon, vaan voi sanoa, että se on tämä kauniin keltainen talo”, Margit Nevala toteaa.

Pertunmaan kunta
Pertuntie 14 | 19430 Pertunmaa | +358 15 770 241 | if.aa1568806611mnutr1568806611ep@ot1568806611simio1568806611tsuks1568806611ek1568806611
Kunnanvirasto avoinna ma-pe klo 9-15