Vain biokaasu puuttuu

Kuorttiin on kehitteillä uusi liikennepolttoaineita tuottava biokaasulaitos. Sen toteutuminen on epävarmaa, mutta ilman biomassan kaasutustakin Kuortin palvelut ovat monipuoliset.

Pertunmaan kunta pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että Kuorttiin suunniteltu biokaasulaitos toteutuisi. Kunnalla on ollut yhteyksiä mahdollisiin sijoittajiin, nurmea, olkea ja muuta syötettä toimittaviin maatalousyrityksiin, biokaasulaitosten toimittajiin ja kuljetusyrityksiin. Kuortin tienoolta voisi vuosittain kertyä 20 000 kuutiometriä syötemateriaalia, mikä riittäisi laitoksen tarpeisiin. Yksi kynnyskysymys on syötteen kuljetusmatka.

Kaasuautojen käyttö yleistyy Suomessa nopeasti. Viitostien varressa sijaitseva Kuortti sopisi kaasuautojen tankkauspisteeksi hyvin, koska autoilijat ovat tottuneet tankkaukseen ABC:n ja Nesteen jakeluasemilla.

”Hanke on edennyt hyvin, mutta päätös investoinnista jää alkusyksyyn”, sanoo Pertunmaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen. ”Jos laitos päätetään toteuttaa, se voi olla valmis jo vuoden 2020 lopussa.”

Tänä kesänä Kuortin veturina on edelleen S-ryhmän liikenneasema ABC. Talven aikana uudisti kahvila-ravintola sisustustaan ja kesän kynnyksellä valmistui lasitettu terassi. Pikku-uutuuksia on luvassa kesällä, kun ravintola ryhtyy ottamaan vastaan ruokatilauksia mobiilisti ja ravintola ottaa käyttöön erityisen kesämenun.

”Kesä on myynniltään aivan erilainen kausi kuin talvi”, sanoo Kuortin ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Petri Seppänen. ”Esimerkiksi viime vuonna myimme lähes jokaisena kesäpäivänä yli tuhat ruoka-annosta, mikä on kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin talvikuukausina. Ruokakaupan puolella myynti kesällä jopa nelinkertaistuu.”

Veliantista löytyy mielenkiintoisia esineitä ostettavaksi.

Kuortissa kesäasukkaat ja ajotauolle poikkeavat matkailijat ovat keskeinen asiakasryhmä monille muillekin kaupoille. Esimerkiksi ”vanhassa Kuortissa”, parin kilometrin päästä ABC:ltä sijaitsevan vanhojen tavaroiden kauppa Veliantin myynti moninkertaistuu kesällä. Kauppias Antero Vesalainen sanoo yhtenä vuonna myyneensä heinäkuussa enemmän kuin vuoden kaikkina muina kuukausina yhteensä. Veliantille Pertunmaan ja lähiseudun vapaa-ajanasukkaat ja matkailijat ovat keskeinen asiakasryhmä.

Kuortin Kievarin listalta löytyy maistuvien ruokien lisäksi viiniä sekä olutta joita voi nauttia vaikkapa aurinkoisella terassilla.

Vanhojen tavaroiden kauppa on vain yksi esimerkki Kuortin epätavallisen runsaasta palvelurakenteesta. Suuremmissakaan kylissä ei yleensä ole yhtä monipuolisia palveluja: Polttoainetta saa kahden yrityksen mittareista, autokorjaamoja on kolme, samoin kahvilaravintoloita. Kuortissa on myös rautakauppa, Alko ja apteekki. On myös parturiyrityksiä, kampaamoja sekä koko joukko muita palveluyrityksiä.

Pertunmaan kunta
Pertuntie 14 | 19430 Pertunmaa | +358 15 770 241 | if.aa1568808038mnutr1568808038ep@ot1568808038simio1568808038tsuks1568808038ek1568808038
Kunnanvirasto avoinna ma-pe klo 9-15