Tekemällä oppii parhaiten

Tekemällä oppii parhaiten. Iina Honkanen ja Mari Pekkola ovat kunnostautuneet 4H-kerhon apuohjaajina.

4H-nuoret saavat kesätöitä ja oppia yrittämiseen.

Pertunmaalaiset nuoret kesätyöllistyvät hyvin 4H-yhdistyksen kautta. Nuoret perehtyvät myös omatoimiseen työllistymiseen perustamalla 4H-yrityksiä.
Pertunmaan 4H-yhdistys osallistui viime vuonna Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjaan. Neljäkymmentä nuorta haki töihin sähköisellä hakemuslomakkeella. Heistä 30 työllistyi 4H:n
kautta. He tekivät yhteensä 3421,5 tuntia töitä, joista hankkivat yhteensä 30984,82 euroa. Lisäksi muutamia nuoria pystyttiin ohjaamaan muuta kautta töihin, joten jokseenkin kaikki saivat työtä kesän aikana.

Joka vuosi on löytynyt uusia yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä, jotka työllistävät nuoria. Kiitos myös kunnalle, joka myönsi viime vuonna nuorten työllistämistukea 17000 euroa ja nostaa summaa tänä vuonna tuhannella eurolla, Pertunmaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Honkanen toteaa.

Kirsi Vekkeli luovutti Pertunmaan Yrittäjien palkinnot tuoreille 4H-yrittäjille Sisko Hottolalle ja Iiro Ratilaiselle.

Viime vuonna Pertunmaalla toimi kaksi nuorten omaa 4H-yritystä ja tänä vuonna on perustettu kaksi uutta yritystä. Yhdistyksen vuosikokouksessa palkittiin tuoreet yrittäjät Sisko Hottola ja Iiro Ratilainen.

Iiro Ratilaisen yritys Apu-duunit Ratilainen tekee erilaisia apuhommia koiran ulkoiluttamiesta nurmikon leikkaamiseen ja muihin kotiaskareisiin.


Sisko Hottolan yritys Taidesisko tarjoaa piano- tai harmonikkamusiikkia erilaisiin tilaisuuksiin sekä myy Siskon piirtämiä postikortteja. Liikeidea sai alkunsa piirtämisestä.

Sisko Hottolan 4H-yritys Taidesisko tuottaa asiakkailleen iloa piano- ja haitarimusiikilla sekä yrittäjän itse piirtämillä postikorteilla.

Piirtäminen on kuulunut elämääni pienestä pitäen. Haluaisin kuvittaa kirjoja ja laitoin kuvitusnäytteitä kustannusyhtiöihin, mutta ne eivät menneet läpi. Kun kuitenkin halusin julkaista jotain, ajattelin, että miksi en perustaisi yritystä sitä varten. Niinpä otin yhteyttä Mervi Honkaseen Pertunmaan 4H-yhdistykseen, Sisko Hottola kertoo.

Musiikki tuli luontevasti mukaan Taidesiskon palveluvalikoimaan. Olen soittanut pianoa monta vuotta Mäntyharjun musiikkiopistossa. Olen soittanut jonkin verran myös haitaria. Jo ennen 4H-yrityksen perustamista olen käynyt soittamassa erilaisissa juhlissa ja muissa tilaisuuksissa. Voin soittaa ristiäisissä, syntymäpäivillä häissä, hautajaisissa. Soitan kaikkea musiikkia laidasta laitaan, ihan miten asiakkaan kanssa sovitaan, Sisko Hottola sanoo.

Yritystään hän markkinoi sosiaalisessa mediassa. Hänellä on omat nettisivut ja isältöä tulee myös Facebookiiin ja Instagramiin.
Uutena yrittäjänä Sisko Hottola on mukana Maaseudun nuorten StartUp
yrittäjyysyhteistyöhankkeessa.

Uskon, että maaseudulla, kunnissa ja kylissä on mahdollisuuksia siinä kuin kaupungeissakin. Yrittäjyys on siinä avainasemassa. Mitäpä maaseudulla olisi ilman yrittäjiä. Ei hirveästi mitään. Yrittäjyys on täällä hyvä työllistymismahdollisuus, Sisko Hottola sanoo.

Sisko opiskelee Mäntyharjun lukiossa. Hän arvelee, että musiikki ja kuvataide ovat tulevaiuudessakin osa hänen elämäänsä, mutta päätyön hän arvelee löytyvän mullta alalta.

Teksti: Osmo Kuisma

Pertunmaan 4H-yhdistyksen sivut >>

Pertunmaan kunta
Pertuntie 14 | 19430 Pertunmaa | +358 15 770 241 | if.aa1568805153mnutr1568805153ep@ot1568805153simio1568805153tsuks1568805153ek1568805153
Kunnanvirasto avoinna ma-pe klo 9-15